Ako se vozite sa psom spadate u pažljivije vozače

Vožnja sa psom u automobilu takođe donosi dodatnu korist u vidu smanjenja nivoa stresa kod vozača

Vožnja sa psom u automobilu pomaže u smanjenju stresa za upravljačem i podstiče bezbijedniju vožnju, pokazuje istraživanje koje je u Velikoj Britaniji sproveo Seat.

Studija ove španske auto-kompanije otkrila je da je više od polovine anketiranih vozača-vlasnika pasa (54 procenata) reklo da voze pažljivije kada putuju sa svojim kućnim ljubimcem u automobilu.

Ovo se posebno odnosi na mlađe vozače, u dobi od 18 do 24 godine – njih 69% je izjavilo da voze opreznije sa psom u autu. Kada je riječ o starijim vozačima (preko 55 godina), njih 42 odsto je reklo da su pažljiviji kada su njihovi psi sa njima u vozilu.

Vozači u Londonu (70%) i sjeveroistoku zemlje (66%) spadaju u one koji su izuzetno oprezni kada voze psa u automobilu, pokazuje ova studija.

Vožnja sa psom u automobilu takođe donosi dodatnu korist u vidu smanjenja nivoa stresa kod vozača, pri čemu je 35 odsto anketiranih reklo da se osjeća mirnije kada je njihov ljubimac u vozilu.

Međutim, uprkos svemu tome, mnogi vlasnici pasa nisu svjesni propisa koji se odnose na vožnju pasa u automobilu.

Više od trećine ispitanih Britanaca je reklo da nisu sigurni da li uopšte postoje pravila, dok je 90 procenata izjavilo da ne znaju za maksimalnu kaznu od devet poena i 5.000 funti za nepažljivo ponašanje za volanom kada je pas u automobilu.

Petina vozača-vlasnika pasa priznala je da ne ograničava kretanje svojm psima u automobilu dok se voze.

“Poznato je da Britanci gaje veliku strast prema svojim psima, međutim, ova studija potvrđuje da putovanje sa najboljim čovekovim prijateljem u automobilu može doprinjeti bezbednijoj vožnji, a istovremeno i pozitivnu uticati na mentalno zdravlje smanjujući nivo stresa”, rekao je Najdžel Grigs, iz kompanije Seat UK.

“Ipak, vozači treba da vode računa i o bezbednosti svojih pasa dok se voze sa njima u automobilu, tako što će koristiti adekvatnu opremu i dodatke koji će pomoći da psima bude udobno tokom vožnje, a istovremeno ih zaštiti u slučaju saobraćajne nezgode. To je podjednako važno kao i korišćenje sopstvenog sigurnosnog pojasa”, kaže Najdžel Grigs.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU