Ako uključite ovu opciju na starijem Androidu, hakeri vas mogu napasti

Android telefon koji nije novijeg datuma, vjerojatno trebate potražiti nadogradnju sustava. Istraživači sigurnosti telefona pružatelja usluge ERNW ustanovili su da imaju slabu točku: BlueFrag, Bluetooth servis koji omogućava napadačima da neprimjetno ubace zlonamjerni softver u vaš telefon i ukradu vam podatke, piše Engadget.

Oni su ustanovili da je ova mana prisutna kod telefona koji koriste operativne sustave Android 8 Oreo i Android 9 Pie. Uljez treba samo znati MAC adresu mete, a to je katkad lako pogoditi po ponuđenom nazivu. Dok vam on pretražuje po telefonu, vi najvjerojatnije nećete ni primijetiti da ste napadnuti.

BlueFrag ne radi na Android 10 telefonima, a moguće je da je ovaj Bluetooth servis problematičan i na uređajima starijim od Androida 8, ali ih tim istraživača nije proučio. Za sada se možete zaštititi tako što ćete isključiti Bluetooth ili tako što ćete instalirati sigurnosni dodatak iz veljače 2020.

Da biste bili izloženi napadu, morate biti relativno blizu napadača, a ovi upadi u telefone najčešće se događaju na javnim mjestima gdje je veliki broj mogućih meta. Kod većine uređaja podložnih napadu problem je što su ostali bez softverskih ažuriranja ili ih ne primaju redovito. Google od proizvođača popularnih telefona zahtijeva da sigurnosna ažuriranja osigura samo tijekom dvije godine, što je politika koja je potvrđena početkom 2019. godine.

Kako su Android 8 telefoni stariji od dvije godine, velika je vjerojatnost da nikad nećete dobiti sigurnosno ažuriranje koje će vam popraviti Bluetooth. Osim toga, proizvođači imaju rok od 90 dana popraviti grešku u sustavu, što korisnike može ostaviti nezaštićenim i po nekoliko mjeseci čak i ako redovito prihvaćaju ažuriranja.

Kako većina korisnika Android telefona koristi verzije starije od Androida 10, u godinama koje dolaze njihovi privatni podaci uglavnom će ostati nezaštićeni.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU