Aktivirao se vulkan na Filipinima: Objavljeni i prvi snimci (VIDEO)

Mali filipinski vulkan koji privlači mnoge turiste zbog svog slikovitog okruženja usred jezera, izbacio je danas paru, pepeo i manje kamenje, zbog čega su se stanovnici evakuisali iz obližnjih sela, a vlasti podigle nivo opasnosti, prenosi Tanjug.

Filipinski institut za vulkanologiju i seizmologiju saopštio je da je vulkan Taal u provinciji Batangas južno od Manile izbacio paru i pepeo do jedan kilometar u vis i da je posljednjih mjeseci pokazivao znakove rastuće aktivnosti, prenosi AP.

Nema informacija o povredama ili turistima koji su se našli u pogođenim selima.

Zbog obilnog pepela vlasti savjetuju stanovnike da nose maske.

Zabiležen je i niz zemljotresa, od kojih su se neki osjetili uz tutnjave i blago izdizanje vulkana, navodi se u saopštenju instituta.

Institut je podigao nivo opasnosti oko Taala na nivo 3, što ukazuje na “pomjeranje magme koje vjerovatno pokreće trenutnu aktivnost”.

Najviši nivo 5, ukazuje na neprekidnu erupciju.

Institut je upozorio javnost da se drži podalje od malog ostrva na sredini jezera na kojem se nalazi vulkan i zamolio obližnje priobalne zajednice da preduzmu mjere predostrožnosti i budno paze na moguće poremećaje vode u jezerima.

Taal, jedan od najmanjih vulkana na svijetu, nalazi se među oko dvadesetak aktivnih vulkana na Filipinima, na takozvanom pacifičkom “vatrenom prstenu”, seizmički aktivnom regionu sklonom zemljotresima i vulkanskim erupcijama.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU