Alarmantna situacija: U ovoj zemlji rapidno raste broj novozaraženih koronavirusom

Nizozemski premijer Mark Rutte najavio je niz mjera za suzbijanje porasta broja slučajeva koronavirusa u zemlji, među kojima i zatvaranje noćnih klubova. Broj zaraženih se u tjedan dana sedam puta povećao i danas je bilo 7000 novozaraženih, rekao je Rutte i prisilio vladu da odustane od ublažavanja mjera.

“Crni oblak je zasjenio sunce. Trenutačno je broj novozaraženih u velikom porastu, uglavnom zbog vrlo zarazne delta varijante. Ako nešto ne poduzmemo, ritam zaraze će se još povećati. Jasno je da treba brzo širenje virusa zaustaviti na početku”, naglasio je premijer.

Vlada je odlučila narediti zatvaranje svih noćnih klubova, a restorani će raditi do ponoći. Svi posjetitelji restorana i kafića moraju poštivati razmak od 1.5 metara, precizirao je Rutte koji je dodao da se neće održavati ni koncerti ni zabave. Mjere će stupiti na snagu sutra i trajati barem do 13. kolovoza.

“Prije dva tjedna svi znakovi su pokazivali zeleno. Ali danas postoji razlog za intervenciju. Ovo što se događa je rezultat brzog širenja delta varijante u Europi i u Nizozemskoj”, podsjetio je ministar zdravstva Hugo de Jonge.

“Prošlog tjedna imali smo oko 500 novozaraženih dnevno. Danas je zabilježeno 7000 novih zaraza, uglavnom kod mladih”, naglasio je De Jonge. Nove mjere ne uključuju ograničenja kretanja i policijski sat kao prije nekoliko mjeseci, kao ni obavezno nošenje maski u zatvorenom. Premijer Rutte pozvao je stanovništvo na poštivanje osnovnih pravila, održavanje fizičkog razmaka i pranje ruku.

“Ako se tako ponašamo, još možemo imati divno ljeto”, istaknuo je Rutte. Nizozemska, zemlja sa 17 milijuna stanovnika, imala je više od 1.7 milijuna slučajeva zaraze i 17.700 umrlih. Oko 80 posto stanovnika primilo je barem jednu dozu cjepiva, a 50 posto dvije, prema podacima ministarstva zdravstva, prenosi Hina.

Oslobodjenje portal

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU