Albanija – Izbori 30 juna

Izborni kolegij u Albaniji je odlučio da će lokalni izbori u toj zemlji biti održani 30. juna, uprkos odluci predsjednika Ilira Mete o odgađanju izbora.

Izborni kolegij je potvrdio odluku Centralne izborne komisije u toj zemlji kojom se odbacuje zahtjev Partije nacionalnog jedinstva da bude izbrisana sa glasačkih listića, prenosi portal a1on.

Tokom sjednice je lider Partije nacionalnog jedinstva Idajet Beqiri obrazložio svoj prigovor, istakavši da je odluka predsjednika Mete o odgađanju izbora objavljena u Službenom listu u toj zemlji te da je na snazi i da ne želi učestvovati na izborima u tenzičnoj političkoj atmosferi.

S druge strane, predstavnik albanske Centralne izborne komisije rekao je da ta institucija ostaje pri odluci na zahtjev Partije o nacionalnom jedinstvu.

– Uredba predsjednika je kršenje Ustava. To je nevažeći administrativni akt – istakao je predstavnik Centralne izborne komisije.

Kako navodi albanska Centralna izborna komisija, stranka Beqirija ne može se izbrisati, jer su već odštampani glasački listići.

Nakon usvajanje te odluke, Tedi Blushi, glasnogovornik predsjednika Mete, ocijenio ju je kao “orkestrirani skeč”.

– Ovo nije nikakvo iznenađenje u kontinuiranom orkestriranom skeču – napisao je Blushi na društvenim mrežama.

Iz kabineta albanskog predsjednika najavili su da će Meta u utorak održati konferenciju za novinare, prenosi Al Jazeera Balkans.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU