Almir Bečarević se ponovo oglasio s dokumentima: “Kako izgleda kriminal i politička korupcija u KS”

Još uvijek aktuelni ministar ministar komunalne privrede KS Almir Bečarević (SBiH) oglasio se i danas saopćenjem za javnost, a zbog neslaganja po pitanju rekonstrukcije Vlade KS.

Već danima adresa ministarstva služi za lična saopćenja ministra, u kojima, njegove su riječi, iznosi dokaze o kriminalu i korupciji u Kantonu Sarajevo.

Njegovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

– Na početku ovog saopćenja želim prvo uputiti riječi izvinjenja medijima jer su moja oglašavanja učestala, ali ja nemam drugog načina od ovog vida komunikacije, a sve u funkciji prezentiranja kriminala i korupcije u KS.

Na početku imam potrebu saopćiti da Izvještaj Ureda za korupciju nije uopće bio na dnevnom redu Vlade KS i sa žaljenjem moram demantirati premijera u ovom dijelu njegove izjave date 09.10.2023. godine.

Kako izgleda taj kriminal i politička korupcija u Kantonu Sarajevo predstavit ću ovom prilikom u vrlo jednostavnom primjeru. Ovaj primjer dostavljam i Uredu za korupciju kao dopunu prijave koja je podnesena ovom uredu dana 06.10.2023. godine, a po pitanju zloupotrebe položaja od strane predsjednika NO Sarajevogasa Afana Kalamujića (predložen za novog ministra finansija) i v.d. direktora Sarajevogasa Hase Tirića.

Halil Lemezan je otac Redže Lemezana koji je zaposlen na određeno vrijeme u JU Terapijska zajednica Kampus Kantona Sarajevo (liječenje ovisnika). Direktor Terapijske zajednice u vrijeme prijema oca Redže Lemezana je bio Hase Tirić.

U političkoj trgovini nove parlamentarne većine Sarajevogas je pripao Redži Lemezanu, što je i sam izjavio u medijima. Nakon što je obezbijedio posao ocu Redže Lemezana, na koji nije gotovo ni dolazio, Hase Tirić postaje v.d. direktora Sarajevogasa.

Zaduženje za imenovanje gospodina Tirića za v.d. direktora preuzeo je Damir Marjanović i predsjednik NO Sarajevogasa Afan Kalamujić, član ZNG, koji imenuje Tirića za v.d. direktora Sarajevogasa tako što je dobio njegovo ime od Lemezana.

U postupku provjere kvalifikacija novoimenovanog v.d. direktora Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS je zatražilo od Afana Kalamujića dokaze da Tirić ispunjava uslove iz općih akata Sarajevogasa.

U prvom odgovoru Kalamujić se pozvao na zakon o zaštiti podataka i nije želio dati podatke. Kada je Agencija za zaštitu podataka u BiH saopćila da moraju dati podatke Kalamujić dostavlja samo dio traženih podataka.

Nakon ponovnog zahtjeva Ministarstva za dostavu traženih podataka Kalamujić nije dostavio traženo. Ujedno, nije dostavljeno niti obrazloženo koliko je kandidata pozvano na intervju, koja pitanja su postavljana kandidatima i šta je bilo opredjeljujuće da sa liječenja ovisnika dobijete mjesto u najjačoj energetskoj kompaniji u KS.

Ministarstvo je iz ovog razloga podnijelo prijavu Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS za zloupotrebu položaja i predsjednika NO Kalamujića i v.d. direktora Tirića.

Ovo je bio početak političke trgovine u KS i ovo je primjer kako će se raditi u budućoj koaliciji u kojoj Lemezan vodi glavnu riječ ispred ZNG jer je Marjanović, vođa pokreta, zaposlen u Zagrebu.

Čitav sistem je zloupotrebljen počev od zapošljavanja oca Redže Lemezana do Afana Kalamujića koji ima zadatak da pokriva v.d. direktora Sarajevogasa jer prema svim indicijama isti ne ispunjava tražene uslove za direktora – zaključio je Bečarević.

The post Almir Bečarević se ponovo oglasio s dokumentima: “Kako izgleda kriminal i politička korupcija u KS” appeared first on Sarajevska sehara.

sarajevskasehara.com

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU