3 C
Sarajevo
Petak, 2 prosinca, 2022

Alternativni Oktoberfest održava u životu tradiciju grada Minchena

Desetine lokalnih restorana i pubova u Minhenu održavaju živom tradiciju Oktoberfesta, dok se na festivalskim lokacijama ponovo nalaze centri za testiranje na COVID-19.

Nezvanični, nesputani, alternativni Oktoberfest u Minhenu počeo je u subotu, dok su lokalni pubovi simbolično obilježavali početak festivala, javlja dpa.

Oko 50 restorana učestvuje u takozvanom Wirtshauswiesn događaju, inicijativi za proslavu slavnog festivala piva, ali uz puno pridržavanje mjera protiv COVID-a.

Ovo je druga godina da je Oktoberfest u Minhenu otkazan zbog pandemije koronavirusa. Bavarski festival piva, koji privlači milione posjetitelja iz cijelog svijeta, vjerovatno je najpoznatiji njemački događaj.

Lokalni restorani i pubovi koji sudjeluju u tom obilježavanju planiraju urediti svoje objekte u stilu poznatih šatora postavljenih na Theresienwiese – mjestu festivala Oktoberfest.

Puštat će se tradicionalna muzika, posluživat će se sezonsko pivo, a serveri, kao i prisutni, vjerovatno će nositi lederhosen i dirndl, tradicionalne komade odjeće tipične za festival.

Alternativni Oktoberfest započeo je na dan početka festivala, a trajat će do 3. oktobra.

Za one koji fizički ne mogu boraviti u Minhenu postavljene su internetske Wiesn turneje kako bi obožavatelji mogli saznati više i ostati povezani s događajem.

  Prerušio se u svoju mamu da napokon položi vozački ispit

Stvarni festivalski teren, Theresienwiese, ponovo će se koristiti kao centar za testiranje na COVID-19, slično kao i prošle godine. No, za razliku od 2020., zabrana alkohola neće biti na snazi, pa bi fanovi festivala teoretski mogli slaviti u svom aranžmanu, na velikom otvorenom prostoru.

Zvaničnici Minhena nadaju se da će se Oktoberfest vratiti 2022. godine, rekao je u subotu gradonačelnik Dieter Reiter.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU