Ambasada SAD-a pozvala političke lidere da prestanu s bojkotima i blokadama

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovine pozvala je političke lidera da prestanu s bojkotima, blokadama, kao i legislativnim i drugim aktivnostima usmjerenim na podrivanje i razbijanje države jer su one destabilizirajuće i opasne.

Naime, u najnovijem potezu vladajuće većine u bh. entitetu Republika Srpska, Narodna skupština RS-a pozvala je sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine imenovane iz RS-a da podnesu ostavke koje bi važile sve do drugačije odluke ove skupštine. Zaključak te suštine usvojen je većinom glasova na posebnoj sjednici ove skupštine.

  • SAD ostaju posvećene suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru Bosne i Hercegovine, kao i njenoj punoj integraciji u euroatlantsku zajednicu država – kazali su Feni iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Naveli su da svi lideri i političke partije imaju obavezu da u dobroj namjeri učestvuju u državnim, entitetskim i ostalim institucijama da bi razriješili politička neslaganja kroz dobronamjerno pregovaranje i kompromis.

  • Sve glavne političke stranke na državnom, entitetskom, kantonalnom i općinskim nivoima imaju odgovornost da obavljaju vlast na inkluzivan način uz poštovanje stavova konstitutivnih naroda i građana BiH, te da rade u saradnji sa opozicijom na podršci reformama i investicijama od kojih će svi imati koristi – istaknuto je u odgovoru Feni iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU