Ambasada Švedske u Sarajevu tradicionalno obilježila praznik ‘Sveta Lucija’

Ambasada Švedske u Sarajevu organizirala je tradicionalno godišnje obilježavanje švedskog praznika Sveta Lucija u Pozorištu mladih u Sarajevu.

Događaju u srijedu pristustovali su partneri i kolege iz civilnog društva i domaćih institucija, donosioci odluka te predstavnici međunarodnih organizacija, saopćeno je iz Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini.

Tradicija Svete Lucije, koja je inspirisana legendom o Svetoj Luci sa Sicilije, središnji je dio švedske kulturne baštine. Historijsko porijeklo ove tradicije je u uvjerenju da Lucija donosi svjetlo u tami. Lucija simbolizira pobjedu svjetla nad tamom.

Ove godine u Sarajevu, obilježavanje je uključivalo horski nastup u kojem su učestvovali i uposlenici ambasade i članovi njihovih porodica, koji su zajedno izveli neke od tradicionalnih pjesma Svete Lucije.

– Svjetlost i nada potrebni su više nego ikada. Svjedoci smo neizmjerne patnje u Izraelu i Gazi. U Europi, našem vlastitom kontinentu, narod Ukrajine ulazi u drugu zimu rata uzrokovanu ruskom protuzakonitom neizazvanom agresijom punih razmjera. Ukrajina se bori za sve nas i Švedska će nastaviti podržavati Ukrajinu koliko god to bude potrebno. Ranije ove sedmice, vlada Švedske predstavila je novi paket pomoći za Ukrajinu, najveći do sada. A danas se premijeri nordijskih zemalja sastaju s ukrajinskim predsjednikom u Oslu pokazujući snažnu nordijsku podršku Ukrajini – naglasila je u obraćanju ambasadorica Švedske u BiH, Helena Lagerlöf, dodavši da se u ovakvim vremenima ugodno okupiti sa kolegama i prijateljima i usmjeriti pažnju na svjetlo koje donosi nadu.

Sveta Lucija se u Švedskoj tradicionalno obilježava 13. decembra sa procesijama širom zemlje.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU