Ambasador Bosne i Hercegovine za Republiku Azerbejdžan Adis Alagić predao akreditivna pisma predsjedniku Azerbejdžana

Ambasador Bosne i Hercegovine za Republiku Azerbejdžan sa sjedištem u Ankari Adis Alagić predao je 25. avgusta 2022. godine akreditivna pisma predsjedniku Republike Azerbejdžan Ilhanu Alijevu. 

U razgovoru koji je uslijedio nakon ceremonije predaje akreditiva, predsjednik Alijev je, između ostalog, ambasadoru Alagiću zaželio uspješan mandat i naglasio punu opredijeljenost i spremnost Azerbejdžana da prijateljskoj Bosni i Hercegovini ostane pouzdan partner u ostvarivanju vanjskopolitičkih ciljeva. Istakao je potrebu za povećanjem robne razmjene između dvije zemlje, pozvao kompanije iz BiH na saradnju sa kompanijama u Azerbejdžanu i istakao važnost što većeg broja uzajamnih privrednih posjeta.     

U daljem razgovoru razmijenjena su mišljenja o ukupnim odnosima Bosne i Hercegovine i Azerbejdžana, posebno u oblasti ekonomske saradnje. Potvrđeno je da dvije države nemaju otvorenih pitanja koja bi na bilo koji način opterećivala dalje unapređenje i razvoj bilateralnih odnosa, te da su bilateralni odnosi dobri i prijateljski, što predstavlja osnovu za dalje jačanje saradnje u skladu sa obostrano izraženim interesima na bilateralnom i međunarodnom planu. 

Ambasador Alagić je potvrdio da će Ambasada BiH i on lično nastaviti da rade u cilju postizanja što višeg stepena saradnje Bosne i Hercegovine i Azerbejdžana u svim oblastima i pitanjima od obostranog značaja i interesa. 

Ambasador Alagić se također zahvalio na pomoći koju je Republika Azerbejdžan kroz humanitarne projekte realizovala u Bosni i Hercegovini, a posebno one koje je realizovala putem Fondacije “Hejdar Alijev”. Također je informisao predsjednika Alijeva o aktuelnoj unutrašnjo-političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i vanjsko-političkim prioritetima i pokazao interesovanje za aktuelnu situaciju u Azerbejdžanu, kao i za vanjskopolitičke prioritete te zemlje. 

Ured za odnose sa javnošću

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU