Američki ambasador posjetio Jajce, otvorio obnovljene školske objekte

U prisustvu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Erika Nelsona (Eric), predstavnika Općine Jajce na čelu s načelnikom Edinom Hozanom, profesora i učenika, te drugih uzvanika, upriličena je svečana ceremonija otvaranja obnovljenog školskog objekta Srednje strukovne škole “Jajce”.

Zahvaljujući donaciji u vrijednosti od 212.484,03 eura koju je osigurala Evropska komanda Oružanih snaga SAD, obnovljen je oštećeni dio krova koji je prokišnjavao i zamijenjena stolarija škole koja broji 19 odjeljenja sa 8 stručnih zanimanja. Školu trenutno pohađa 341 učenik različitih nacionalnosti što predstavlja primjer sklada i suživota građana BiH.

Kako je danas istakao ambasador Nelson ovo je svojevrsna nagrada i zahvala učenicima ove škole, koji su se prije nekoliko godina usprotivili podjelama u obrazovanju po etničkom principu.

– Nema nikakve sumnje da učenici koji se nalaze u učionicama, gdje idu svi zajedno i gdje ne postoje podjele budu pripremljeni bolje za budućnost – rekao je Nelson.

Projektom energetske efikasnosti ove škole doprinijelo se povećanju sigurnosti učenika i zaposlenih, poboljšanju sanitarnih uvjeta, te zaštiti okoliša i vizualnom izgledu sredine u kojoj se škola nalazi.

– Rekonstrukcijom i obnovom nekih dijelova škole uveliko će doprinijeti svima nama koji ćemo je koristi na bilo koji način, a pogotovo učenicama bolje uvjete za rad i učenje – rekao je načelnik Hozan.

Poznati široj javnosti

Pod pritiskom učeničkih protesta i međunarodne zajednice, vlast u SBK-u odustala je od osnivanja treće srednje škole, koja bi razdvojila djecu po etničkoj pripadnosti.

U dvjema srednjim školama u Jajcu, u kojima se nastava izvodi po hrvatskom nastavnom planu i programu, uvedena je nacionalna grupa predmeta za učenike koji su upisali 2017. godine prvi razred, a dobili su i mogućnost da izaberu obilježja na svjedodžbama.

O jajačkim srednjoškolcima, osim medija u našoj zemlji i regiji, pisali su u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, a boravila je i ekipa BBC-a koja je snimila dokumentarac o njima i njihovoj borbi.

Borba protiv podjela i segregacije srednjoškolcima iz Jajca donijela je nagradu „Max van der Stoel” za 2018. godinu, koju dodjeljuje visoki komesar OSCE-a za nacionalne manjine. Osim priznanja, predstavnici Vijeća učenika Srednje strukovne škole „Jajce“ dobili su premiju u iznosu od 50.000 eura

Svojom borbom učenici su pokazali cijeloj zemlji da mladi mogu biti pokretači i nosioci pozitivnih promjena u BiH, a za to su nagrađeni brojnim priznanjima. Učenici hrvatske, bošnjačke i srpske nacionalnosti i dalje idu zajedno u školu.

 

 

(avaz/Jajce Online)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU