AMERIKA TUŽI EPL Nanio štetu konkurenciji restriktivnim uslovima u svojoj prodavnici aplikacija

Dugo očekivana tužba dolazi nakon višegodišnjih navoda kritičara da je Epl nanio štetu konkurenciji restriktivnim uslovima u svojoj prodavnici aplikacija, visokim naknadama, kao i svojim zatvorenim sistemom pristupa hardveru i softveru.

Epl strogo kontroliše kako tehnološke kompanije trećih strana mogu da komuniciraju sa Epl-ovim proizvodima i uslugama.

Nakon što se sa sličnim optužbama susretao u Evropi i drugim dijelovima svijeta, sada je došao red da se sa opužbama za monopol suoči i na domaćem terenu.

U martu je Epl bio primoran od strane Evropske unije da promeni neka svoja pravila. To uključuje i omogućavanje korisnicima da preuzimaju apliakcije iz eksternih prodavnica aplikacija.

Epl je “prozvan” u izvještaju Bijele kuće iz 2020. godine, koji otkriva da proizvođač iPhone, zajedno sa kompanijama Meta, Gugl i Amazon, drži “monopolsku moć”, prenosi B92.

Očekuje se da bi ove pravne akcije protiv Epl mogle da utiču na cijene kompanijinih akcija, a trenutna vrijednost kompanije se procjenjuje na nešto ispod tri biliona dolara.

BONUS VIDEO:

AMERIKA TUŽI EPL Nanio štetu konkurenciji restriktivnim uslovima u svojoj prodavnici aplikacija appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU