17.7 C
Sarajevo
Srijeda, 10 kolovoza, 2022

  Amila Beširović iz Pozorišta mladih Tuzle dobitnica Nagrade za doprinos razvoju dramskog odgoja u BiH

  Povodom Međunarodnog dana dramskog odgoja, koji se obilježava 27. novembra, Centar za dramski odgoj Bosne i Hercegovine (CDO) jučer je objavio imena dobitnika godišnjih nagrada, koje će nagrađenim dobitnicima biti uručene tokom mjeseca decembra u Mostaru.

  Nagrada za razvoj dramskog odgoja u Bosni i Hercegovini pripala je Amili Beširović, porijeklom iz Živinica, koja živi i radi u Tuzli. Amila je dugogodišnja članica Pozorišta mladih Tuzle. Završila je Dramski studio za djecu i mlade, potom Pjevački studio u funkciji glume, a od 2012. godine, imenovana je za dramskog pedagoga Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle Pozorišta mladih Tuzle. Do sada je režirala trinaest (13) pozorišnih predstava u kojima je učestvovalo oko 330 djece i mladih ljudi. Uradila je adaptaciju i dramatizaciju sedamnaest (17) scenarija za pozorišne predstave i jedan film. Igrala je u šesnaest (16) pozorišnih predstava različitih stilova i formi, koje su odigrane preko 300 puta u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, Njemačkoj i Belgiji. Učestvovala je na nizu festivala u regiji u ulogama glumice, reditelja, koordinatorice, trenera. Na Međunarodnom festivalu „Maslačak“ Sisak dobitnica je nagrade za dramsko-pedagoški rad, a na Festivalu festivala u Trebinju dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu za ulogu Tanje u predstavi „Hoću kući“. Za svoj rad i doprinos razvoju, proglašena je za Najaktivnijeg člana/članicu za deset godina postojanja i rada Pozorišta mladih Tuzle. Kao profesor matematike radila je u nekoliko osnovnih i srednjih škola Tuzlanskog kantona.

  Iako je kao osnovni studij završila primijenjenu matematiku na Prirodno matematičkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, ona završava master studij primijenjenog pozorišta na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, te kao prva državljanka Bosne i Hercegovine navedenog master studija dobija zvanje master dramski, audio, vizuelni umjetnik.

    Vladi SBŽ-a u četvrtak se predstavlja software za borbu protiv korupcije

  Pozorište mladih Tuzle i Udruženje „Mladi Tuzle“ u ime generacija roditelje i djece, upućuje iskrene čestitke i zahvalu za sve vanljudske napore koje je svih ovih godina uložila u rad sa djecom i mladima, ali i u razvoj zajednice, te podizanje kulturne svijesti i omladinskog aktivizma na području Grada Tuzle, Tuzlanskog kantona i BiH.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  ANKETA
  Da li izlazite na izbore u BiH?
  DRUGI UPRAVO ČITAJU