Četvrtak, 5 kolovoza, 2021

Amsterdam će od 2030. godine zabraniti vozila na fosilna goriva

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -


Unatoč tome što se Holanđani vrlo rado voze biciklima, saobraćaj je u Amsterdamu vrlo gust, a zagađenje je iznad granica koje dopuštaju pravila Europske unije, prenosi Bug.hr.

Još samo jedno desetljeće u holandsku prijestolnicu smjet će se ući dizelskim ili benzinskim automobilom ili motociklom.

Od 2030. godine u Amsterdamu će biti na snazi zabrana prometovanja vozilima na fosilna goriva, najavile su ove sedmice tamošnje gradske vlasti, ističući kako je zagađenje zraka “tihi ubica” i jedan od najvećih rizika za zdravlje u tom gradu.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Unatoč činjenici da je u Holandiji iznimno popularno voziti se biciklom, pa ih se na hiljade može vidjeti svakoga dana na ulicama Amsterdama, promet je i dalje zagušen automobilima i motociklima što je dovelo i do vrlo visokih nivoa zagađenja zraka, viših od onih dozvoljenih pravilima Europske unije.

Zabrana će biti uvedena postepeno. Prvo će već sljedeće godine biti zabranjeno saobraćanje centrom grada vozilima na dizelski pogon starijima od 15 godina.

Nakon toga će 2022. godine biti zabranjeni autobusi s bilo kakvim pogonom osim onog s nultim emisijama štetnih plinova.

  1. 2025. slična će zabrana zahvatiti popularne brodove koji plove amsterdamskim kanalima, te mopede, da bi u konačnici 2030. godine benzin i dizel bili zabranjeni kao pogonsko gorivo za sva vozila koja voze Amsterdamom.

Kako bi pripomogli u tranziciji na električni prijevoz, gradski će oci morati izgraditi između 13 i 20 hiljada punionica do 2025. godine. Istodobno će vlasti davati poticaje i dostupnije dozvole za parkiranje vlasnicima “zelenih” vozila kako bi stimulirali napuštanje klasičnog pogona.

radiosarajevo.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

1 komentar

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
1 Comment
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas