-0.1 C
Sarajevo
Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Andrićevi dani/ Danas promocija knjige doktorice humanističkih nauka Melide Travančić

Gradska biblioteka Travnik organizator je promocije knjige “Ulaznica za junački kabare: književne refleksije Sarajevskog atentata”, autorice Melide Travančić doktorice humanističkih nauka.

Koncem aprila 2019. godine objavljena je studija “Ulaznica za unački kabare: književne refleksije Sarajevskog atentata” u izdanju izdavačke kuće Lijepa riječ iz Tuzle. Studija je plod višegodišnjeg istraživanja, a objavljena je povodom obilježavanja 105. godišnice od atentata. Studija obuhvata književne refleksije Sarajevskog atentata u bh, hrvatskoj i srpskoj književnosti u periodu od 100 godina (od 1914. do 2014.).

Melida Travančić doktorica je humanističkih nauka iz oblasti književnosti. Piše poeziju, prozu, eseje i književnu kritiku. Dobitnica je treće nagrade „Mak Dizdar“ za neobjavljenu knjigu pjesama na manifestaciji “Slovo Gorčina” 2007. godine. Njena prva knjiga pjesama “Ritual” objavljena 2008. dobila je nagradu „Anka Topić“ kao najbolja knjiga bh. pjesnikinja za period 2002-2008. godine. “Svilene plahte” njena druga knjiga objavljena 2009. godine bila je u najužem izboru nagrade „Risto Ratković“ za najbolju pjesničku knjigu autora sa prostora Crne Gore, BiH, Hrvatske i Srbije. Dobitnica je nagrade Federalne fondacije za izdavaštvo za pjesnički rukopis “Sjenka u sjenci” za 2019. godinu.
Njene pjesme uvrštene su u panoramu modernog bh. pjesništva “Do potonje ure”, objavljena u Bijelom Polju 2010. Poeziju je objavljivala u književnim časopisima u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Njena poezija prevedena je na engleski i makedonski jezik.
Radi u Centru za kulturu i obrazovanje Tešanj.

Promocija u Gradskoj biblioteci Travnik zakazana je za danas sa početkom u 19,00 sati.

andrićevi dani/ danas promocija knjige doktorice humanističkih nauka melide travančić

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU