Apple najavio “Lockdown Mode” na svojim uređajima

Američka kompanija najavila je da će dodati novi sigurnosni alat pod nazivom “Lockdown Mode”, na svoje uređaje – iPhone, iPad i Mac.

Lockdown sigurnosni alat štitit će korisnike visokog profila kao što su novinari, aktivisti, političari i drugi, koji su često meta cyber napada.

Cyber sigurnost jedno je od glavnih pitanja u posljednje vrijeme i zabilježeni su slučajevi da vlade država i njihove sigurnosne agencije vrše cyber napade na novinare, aktiviste i dr. Tako se npr. softver Pegasus, razvijen od strane NSO grupe, često koristi za hakovanje telefona putem GIF-ova, linkova i sl., prenosi GizmoChina.

Nova Appleova funkcija pružit će zaštitu “vrlo malom broju korisnika koji se suočavaju sa ozbiljnim i

ciljanim napadima”, naveli su iz Cupertina. Apple navodi da je funkcija prvenstveno usmjerena na borbu protiv napada “špijunskog softvera”.

Tako će, kada bude omogućen, Lockdown Mode blokirati poruke, linkove i pozive nepoznatih korisnika. Osim toga, funkcija će isključiti određenu tehnologiju pretraživanja weba prema zadanim postavkama, veze s računarima i još mnogo toga.

Iz Applea su povodom uvođenja nove funkcije naveli da “Apple proizvodi najsigurnije pametne telefone na tržištu, te da je Lockdown Mode revolucionarna mogućnost koja održava našu nepokolebljivu posvećenost zaštiti korisnika, čak i od najrjeđih napada. Dodali su da “iako većina korisnika nikada neće biti žrtva visoko ciljanih cyber napada, mi ćemo neumorno raditi na zaštiti malog broja korisnika koji su izloženi takvim napadima”.

Nova funkcija bit će dostupna za uređaje na iOS 16, iPadOS 16 i macOS Ventura. Apple u budućnosti planira poboljšati ovu funkciju i uvesti još veću zaštitu za korisnike.


pressmediabih.com
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU