APSURDI BALKANA/ Sudija govori srpski, a ovlašteni tumač ‘prevodi’ na bosanski jezik (VIDEO)

U Zagrebu smo razgovarali sa pravom poliglotkinjom – ovlaštena je da prevodi makedonski, hrvatski, srpski i bosanski

Svako ima pravo da mu se sudi na maternjem jeziku – i to u sudnicama u Novom Pazaru može izgledati bizarno. Sudija govori srpski, a ovlašteni tumač “prevodi” na bosanski. A ako nema tumača, proces može da zastari, piše DW.

“Kao da se postupak vodi na mađarskom ili francuskom, svaka stranka izlaže pa se daje prilika tumaču da prevede na bosanski jezik”, priča za DW Edin Hodžić, sudija osnovnog suda u Novom Pazaru, kako izgleda kad neko insistira na prevodu sa srpskog.

Takvih je, dodaje, malo, mada zvanične statistike ne postoje. Ranije se dešavalo da prekršajni postupci zastarijevaju jer nema ovlaštenih sudskih tumača. Sada, kada ih ima nekoliko, mnogo manje ljudi traži da im se sudi na bosanskom – to bi samo povećalo troškove suđenja koje moraju snositi ako budu osuđeni.

Ali zašto sam sudija Hodžić ne proglasi sebe govornikom i bosanskog jezika pa tako vodi postupak? “Imao bih pravo da vodim postupak na bosanskom jeziku, ali insistiram da se postupak vodi na srpskom jeziku jer ne želim da me stranke ispravljaju da sam nepravilno izgovorio neku riječ na bosanskom.” Tako, kaže, čuva dostojanstvo suda.

U Zagrebu smo razgovarali sa pravom poliglotkinjom – ovlaštena je da prevodi makedonski, hrvatski, srpski i bosanski.

“Crnogorski ne govorim”, kaže nam Spomenka Demnieva. Naprosto, u Hrvatskoj nema gdje da polaže ispit pa da nauči i crnogorski.

Nama ovo se više izgleda kao nova epizoda Nadrealista.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU