ArcelorMittal Zenica: Saradnja sa srednjim školama je od iznimne važnosti

Kompanija ArcelorMittal Zenica je ostvarila jako dobru saradnju sa Srednjom mješovitom školom “Mladost” i Srednjom tehničkom školom iz Zenice, posebno kada je riječ o praktičnoj nastavi koju su učenici ovih škola pohađali u našoj fabrici prije pandemije.

Direktori dvije zeničke srednje škole, Nihad Kamnjaković (Srednja mješovita škola “Mladost”) i Maja Hadžisalihović (Srednja tehnička škola Zenica) su odlučili svoja pozitivna iskustva u saradnji s Kompanijom podijeliti sa svojim kolegama iz Srednje elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin” iz Skoplja, Makedonija. Tim povodom, 9. marta 2022. je održan sastanak o dosadašnjoj saradnji Kompanije i škola, kao i posjeta pogonu Čeličana.

arcelormittal zenica: saradnja sa srednjim školama je od iznimne važnosti
arcelormittal zenica: saradnja sa srednjim školama je od iznimne važnosti

Imamo pozitivna iskustva, ne samo u praktičnoj nastavi, nego i kada je riječ o ostajanju naših učenika u random odnosu s ArcelorMittalom u Zenici“, kazao je Nihad Kamnjaković, Srednja mješovita škola “Mladost”.

Neki učenici su i sada vaši radnici, vi ste i stipendirali neke od naših struka i to je od izuzetnog znajača za sve nas“, ističe Maja Hadžisalihović, Srednja tehnička škola Zenica.

Srednja elektrotehnička škola “Mihajlo Pupin” iz Skoplja ima ostvarene saradnje sa drugim školama u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, a sada želimo da imamo saradnju i u BiH. Praktikujemo slati učenike na razmjenu u okviru praktične nastave, planiramo to raditi i ovdje. Imali smo saradnju i sa ArcelorMittalom u Makedoniji i nosimo jako pozitivna iskustva. ArcelorMittal je bi naša velika podrška“, kazao je Dimitar Gjorgjiev, direktor Srednje elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin” iz Skoplja.

Direktorica Departmenta za ljudske resurse u ArcelorMittal Zenica, Dijana Božić-Srdanović, ističe da je saradnja sa srednjim školama od iznimne važnosti i da Kompanija nastoji biti povezana sa školama u kontinuitetu.

Potreba za elektro i mašinskim strukama je izrazita u Kompaniji, posebno u vrijeme kada dosta naših radnika odlazi u mirovinu. Trudit ćemo se da naša suradnja sa školama i fakultetima bude još bolja u narednom periodu, u nastojanju da zajedno radimo na poboljšanju uvjeta i prilika za mlade ljude, te da ih potaknemo da svoj život i rad nastave u našoj zemlji”, ističe Dijana Božić-Srdanović.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU