5 C
Sarajevo
Srijeda, 22 rujna, 2021

Arhitekti usaglasili prioritete za izradu glavnog plana uređenja centra Zenice

Gradska uprava Zenica organizirala je dvodnevnu radionicu pod nazivom “Regulacioni plan Trg Alije Izetbegovića/Centralna gradska zona”, na kojoj su utvrđivane osnovne smjernice za izradu Regulacionog plana tog trga.

U radu radionice sudjelovalo je i troje prvorangiranih autora s međunarodnog konkursa za idejno rješenje Centralne gradske zone.

– Meni se sviđaju ponuđena rješenja, a najviše me zanima mjesto podzemnih garaža. Normalno, i uređenje Trga. Sada se treba uraditi izmjena Regulacionog plana pa, kada bude gotov i glavni projekt, znat ćemo koliko će sve i koštati. Međutim, uvjeravam vas, pare nikada nisu problem, jer ovo je veoma isplativa investicija. Na desetine privatnih osoba javit će se da napravi 1.000 mjesta u podzemnim garažama – smatra gradonačelnik Fuad Kasumović, koji ističe da će time skloniti automobile te urediti Trg.

Napominje kako su procedure užasno duge, ali Grad Zenica, kako ističe, prvi put nakon 1984. godine ima izmijenjeni Prostorni plan, koji samo treba potvrditi Skupština ZDK.

– Tri prvonagrađena tima sjela su i razgovarala o predloženim idejnim rješenjima. Svi smo se usaglasili oko prioriteta i šta bi se trebalo, prije svega, rješavati u centralnoj gradskoj jezgri. Došli smo do zaključka da je to, prije svega, rješavanje problema stacioniranog saobraćaja – ističe prvorangirana arhitektica s konkursa za idejno rješenje Nina Čačković iz Tuzle.

Prijedlog je, kaže Čačković, da podzemne garaže – između Trga Alije Izetbegovića i “Kineskog zida” je i najlogičnije rješenje, koje bi moglo ponuditi najviše podzemnih parking mjesta.

- Oglašavanje - arhitekti usaglasili prioritete za izradu glavnog plana uređenja centra zenice

– Podzemni parking bi bio popraćen s javnom parkovnom površinom, koji bi bio programiran kao jedna aktivna javna površina između te dvije lokacije, koja bi služila građanima Zenice – najavljuje arhitektica Čačković, koja dodaje kako je tema bila i aktiviranje Stare čaršije te izlaza prema rijeci Bosni.

– Na koji način povezati Trg s Gradskim muzejom i dalje prema rijeci, zatim kreiranje hodnih linija sa sjevernog dijela Grada prema rijeci Bosni te afirmaciji izlaza i ulaza iz centralne zone – kaže Čačković, koja je napomenula kako bi jedan od programskih sadržaja na tom prostoru mogao biti i prostor za javnu biblioteku te komercijalni sadržaji, kojim bi se oživjela Stara čaršija.


2 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
2 Komentari
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima