ASTON MARTIN NA TRŽIŠTU „PROSI“ Saudijska Arabija ulazi sa pozamašnom donacijom

Aston Martin Lagonda primio je veliku investiciju iz Saudijske Arabije u sklopu prikupljanja 650 miliona funti kapitala za plaćanje velikih dugova proizvođača luksuznih sportskih automobila.

Britanski proizvođač nije uspio generisati novac potreban za ulaganje u nove modele i električnu tehnologiju, a takođe se borio s kašnjenjima svog hiperautomobila Valkyrie i najnovijeg sportskog vozila „DBX 707“.

Saudijski fond za javna ulaganja (PIF), na čelu s kontraverznim prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom, kupiće dionice u vrijednosti od 78 miliona funti, te će učestvovati u izdavanju prava vrijednih 575 miliona funti, čime će postati drugi najveći investitor nakon Yew Tree , konzorcijuma predvođenim modnim mogulom milijarderom Lorensom Strolom koji je početkom 2020. godine preuzeo Aston Martin dok se približavao bankrotu.

Dionice Aston Martina pale su na rekordno nizak nivo ispod 355 penija u petak nakon što je dogovor objavljen, prije nego što su povratile neke od ovotjednih gubitaka i skočile 17odsto na 433 penija.

Njene vrijednost na berzi pala je s 1.6 milijardi funti na početku godine na samo 432 miliona funti u četvrtak naveče, zbog stalne zabrinutosti ulagača oko njenog finansijskog zdravlja, prenosi „TheGuardian„.

BONUS VIDEO:

ASTON MARTIN NA TRŽIŠTU „PROSI“ Saudijska Arabija ulazi sa pozamašnom donacijom appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU