Četvrtak, 5 kolovoza, 2021

Asus predstavio smartphone ZenFone 6

Pročitajte

Kompanija Asus je zvanično predstavila svoj novi smartphone pod nazivom ZenFone 6.

I dok je ZenFone 5 bio u suštini dosadan klon iPhone X, novi model je nešto mnogo drugačije. Gornja ivica je uklonjena zahvaljujući rotirajućoj kameri, odnosno stražnjoj kameri koja se odvaja od stražnjeg panela i dolazi u poziciju iznad ekrana kako bi obavila funkciju selfie kamere.

Cijeli smartphone pokazuje da Asus mijenja svoj pravac sa željom da izgradi svoj prostor na tržištu umjesto da “juri” Apple i Samsung. To barem važi da dizajn uređaja. Umjesto neugledne crne linije ili rupičastog izreza na gornjem dijelu smartphonea, ZenFone ima rotirajuću kameru, a na donjem dijeluje tek tanka ivica.

Asus je zadržao iste cijene, osnovni model sa 6 GB RAM-a i 64 GB interne memorije košta 499 dolara, isto kao i slabiji ZenFone 5.

Što se tiče kamere, nazad su dvije, glavna od 48 MP te kamera širokog ugla od 13 MP. Kamere su odične za grupne selife fotografije, kao i fotografije širokog ugla. Za rotaciju kamera od 180 stepeni se koristi mali motor te omogućava njihovo korištenje naprijed i nazad. Kućište kamere je napravljeno od tečnog metala te je zbog toga izdržljivije.

Asus će osnovni model ZenFonea 6 sa 6 GB RAM-a i internom memorijom od 64 GB prodavati za 499 eura, a bit će dostupne i dvije bolje verzije s tim da će najbolji model ponuditi 8 GB RAM-a i 256 GB interne memorije.

Iako je cijena na srednjem nivou, smartphone se ipak može nositi s većinom flagship uređaja s Androidom jer posjeduje Qualcommov Snapdragon 855 procesor, Gorilla Glass 6 staklo, aluminijsko kućište, veliku bateriju kapaciteta 5.000 mAh te 3,5 mm utor za slušalice. Međutim, smartphone nije otporan na vodu niti podržava bežično punjenje.

Kada je riječ o softveru, Asus je napravio svoje izmjene, odnosno “poboljšanu” verziju standardnog Androida. Uređaj ima i “pametno dugme” koje po defaultu aktivira Google Assistant, ali se može programirati i za druge funkcije.

klix.ba

Podijeli sa prijateljima:

Više s weba

Na Vlašiću za vikend manifestacija ‘Ljuta greda 2021’

Tradicionalno obilježavanje manifestacije "Ljuta greda", ove godine bit će održano 07. i 08. augusta na Vlašiću. Ovogodišnja manifestacija se održava u...

Možda vas zanima i ovo