„Atos“ specijalni pas tragač za još bolje rezultate Samostalne službe za zaštitu i spašavanje Grada Zenica

„atos“ specijalni pas tragač za još bolje rezultate samostalne službe za zaštitu i spašavanje grada zenica

Služba civilne zaštite Grada Zenica od marta prošle godine na raspolaganju ima psa tragača koji se nalazi u sastavu Samostalne službe za zaštitu i spašavanje Grada Zenica.

Ovakvu vrstu psa trenutno nema nijedna civilna zaštita na području Zeničko-dobojskog kantona, dok ih je u Federaciji BiH tek nekoliko.

Pas po imenu „Atos“ ima i svog vodiča koji se o njemu brine 24 sata.

„Svaki dan se sa njim obavi trening u trajanju od najmanje dva sata, kako bi bio u formi i mogao ispuniti zadatke koji mu se zadaju. Pored toga, svaki vikend ima trening, kako na obližnjim planinama koje okružuju Zenicu, tako i u širem regionu“, kaže Almir Tabaković, „Atosov“ vodič, pripadnik Samostalne službe za zaštitu i spašavanje Grada Zenica.

Konzumira hranu isključivo namjenjenu za pse, a kako bi održao formu, potrebni su mu dodatni vitamini i lijekovi, kao i redovni veterinarski pregledi.

Prema procjenama stručnjaka, jedan pas tragač na terenu mijenja 25 do 50 ljudi, te isti teren pretraži četiri puta brže, što su velike prednosti za rad Samostalne službe za zaštitu i spašavanje Grada Zenica. Osim što se koristi u slučajevima nesreća, „Atos“ se koristi u potrazi za ljudima u svakodnevnim situacijama, poput potraga za djecom koja se izgube ili osobama sa mentalnim i drugim zdravstvenim problemima.

Svoje sposobnosti i rezultate svakodnevnog stručnog rada s njim, „Atos“ je dokazao kada je sa spasiocima Gorske službe spašavanja Stanica Zenica učestvovao u potrazi za nestalim dječakom u okolini Nevesinja, kao i nestalim policajcem u Bugojnu.

„Izvršena je obuka i certificiranje psa tragača i njegovog vodiča, a zahvaljujući podršci Gradske uprave i gradonačelnika Fuada Kasumovića u proteklom periodu materijalno – tehničkim sredstvima i ljudskim resursima značajno smo unaprijedili Službu. Da se o svemu vodi računa govori i podatak da je nabavljena oprema za praćenje psa, kako bi se olakšao rad na terenu, te imala što efikasnija i bolja učinkovitost. Služba civilne zaštite će svakako, ukoliko bude potrebe i zahtjeva za psom tragačem, dati svoj doprinos u akcijama spašavanja na području ne samo Grada, nego cijele BiH“, kaže Almir Sarajlić, pomoćnik gradonačelnika za civilnu zaštitu.Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU