Auto ključevi sa ugrađenim transponder chipom

Kupili ste auto sa godinom proizvodnje 0d 1995 na dalje? Tada ste možda suočeni sa jednim (ne)problemom za kojega niste znali. Do 1995 godine palili ste mašinu svoga vozila sa klasičnim narezanim ključem ovisno o modelu vozila. Da bi tada napravili ključ kojega ste izgubili ili zatražili rezervni, koštao bi vas vrlo povoljno. S druge strane auti, motori i kamioni krali su se skoro duplo više nego u današnje vrijeme. Zašto je tako ?

Novi vid zaštite kod krađe automobila

Cjelokupna automobilska industrija složili su se oko zajedničkog projekta ugradnjom chipa u ključeve automobila, motora i kamiona, kako bi sprječili ili smanjili krađu vozila. Trebalo je stati na kraj “auto mafiji”, piše auto-kljuc.com

Transponder chipovi

Mali keramički ili stakleni chipovi koji se ugrađuju u ključ automobila, sprječavaju njegovu krađu. Kod pokretanja mašine vozila prvo dajete kontakt koji “budi” računalo Vašeg vozila. Od hrpu informacija koje računalo tada mora obraditi, šalje i signal prema trasponder chipu koji se nalazi u Vašem ključu. U samom chipu zapisan je code kojega računalo mora pročitati i ako je code ispravan, mašina će se pokrenuti, u suprotnom neće. Ukoliko više puta ne uspijete pokrenuti mašinu tada se vozilo zna i dodatno zaključati jer je računalo zaključilo da netko želi ukrasti Vaše vozilo. Tada vozilo mora ići kod ovlaštenog servisa ili kod nekih automobila znaju se sami odblokirati nakon 24h.

Vrste transponder chipova

Tehnologija se razvija pa tako i transponder chipovi postaju sve sofisticiraniji. Djelimo ih na:

  • Texas crypto
  • Philips crypto 1
  • Philips crypto 2
  • Megamos crypto
  • Transponder sa rolling kodom (kod Mercedesa i BMW-a)
auto ključevi sa ugrađenim transponder chipom
Keramički i stakleni transponder chipovi, veličine manji od 1cm.

Kako klonirati izgubljeni ključ?

Kupili ste auto sa jednim ključem i želite napraviti rezervni auto ključ. Imate dvije opcije. Prva da posjetite ovlašteni servis za Vaš auto i tamo izradite ključ. Obično je to malo skuplja opcija. Druga opcija da potražite bravara koji ima dekoder za programiranje chipova kao i mašinu za narezivanje auto ključeva. Ima ih nekoliko i u oglasniku koji nude takvu opciju, obično to bude znatno jeftinije nego god ovlaštenog servisa Vašeg auta. Jedna i druga opcija je legalna i Vaš će auto jednako paliti mašinu.

Kolika je cijena izrade kodiranih auto ključeva?

Cijene se kreću od 300 do 400kn za ključ koji će pokrenuti mašinu (bez daljinca). Dok daljinci cjenovno variraju od 600 do 2000kn, ovisno o modelu auta i godini proizvodnje. To je neka osnovna cijena bravara, dok po ovlaštenim servisima obično bude duplo skuplje.

auto ključevi sa ugrađenim transponder chipom
primjer ključa sa daljinskim i mehaničkog ključa (rezervnog)

Jesu li auti danas sigurniji sa kodiranim auto ključevima ?

Jesu. Ali se i dalje kradu. Imamo dvije vrste lopova: Oni koji će ući u auto nasilnom metodom i pokušati upaliti auto spajanjem dvije žice. To im je uspjelo do 1995 godine dok poslije 95” može ukrasti samo bicikl.

Dok druga vrsta lopova zna svoj posao. Ući će ne nasilnom metodom u Vaš auto, izvaditi auto dijagnostiku ili laptop, spojiti se preko OBD porta i neutralizirati code.

geek.hr/clanak/auto-kljucevi-sa-ugradenim-transponder-chipom/”>Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU