20.5 C
Sarajevo
Petak, 2 lipnja, 2023

AUTOMOBIL VAM DUGO STOJI PARKIRAN? Obavezno preduzmite mjere da ga zaštitite

Kako navode stručnjaci, u tom slučaju je potrebno barem svake treće nedjelje upaliti motor da se dopuni akumulator. Motor treba da radi najmanje pola sata na otvorenom, zbog izduvnih gasova koji mogu ozbiljno štetiti organizmu i biti pogubni za zdravlje.

Ako se prethodno zna da se vozilo neće voziti duže od tri mjeseca, preporuka je da se odmah odvoji minus pol sa akumulatora i da se on izvadi iz vozila, pogotovo ako se vozilo nalazi u prostoru u kome bi se temperatura vazduha spuštala ispod 10 stepeni celzijusa ili rasla preko 40 stepeni celzijusa.

U suprotnom će doći do dubokog pražnjenja akumulatora i on će biti neupotrebljiv, a takođe u garanciji ga neće biti moguće reklamirati zbog nepravilnog održavanja.

Prema tome, vaš akumulator, ako je sve ispravno sa električnom opremom na vozilu, mogao bi izdržati tri mjeseca do nivoa da sjednete u vozilo, okrenete ključ i upalite motor bez potrebe korišćenja kablova za paljenje.

Ako bi vaše vozilo otprilike imalo očekivanu snagu pražnjenja u stanju mirovanja od 0,010 A do 0,015 A pri temperaturi elektrolita na 27°C, za tri mjeseca ispraznili biste akumulator oko 20-30 Ah, što bi trebalo ostaviti prostora za nesmetano pokretanje motora nakon ta tri mjeseca.

Struja pražnjenja može biti i dosta veća nego što je navedeno u primjeru, u zavisnosti od opremljenosti vozila i dodatne opreme koju nije fabrički ugradio proizvođač vozila – npr. naknadno ugrađeni radio-uređaj, alarm protiv krađe vozila, GPS praćenje, pa se struja pražnjenja može znatno povećati od navedene u prethodnom primjeru.

Međutim, treba imati u vidu da su novi modeli vozila znatno opremljenija električnim sistemima koji mogu da isprazne akumulator okvirno u periodu od tri do šest nedjelja nekorišćenja do nivoa da je nemoguće pokretanja motora bez kablova.

Stručnjaci preporučuju i da se vozilo zaključa tokom perioda mirovanja i tada je brzina pražnjenja akumulatora najniža. Važno je napomenuti da ako daljinski zaključavate vozilo pripazite da vam je mehanička brava na vratima ispravna, kako biste mogli otključati vozilo ako se akumulator ipak nakon dužeg nekorišćenja vozila, prenosi Revija.hr.

AUTOMOBIL VAM DUGO STOJI PARKIRAN? Obavezno preduzmite mjere da ga zaštitite appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU