Autonomni dronovi koji mogu zasaditi 40.000 stabala dnevno

Borba protiv klimatskih promjena i gubitka bioraznolikosti iznimno je mukotrpan i kompliciran proces. No, što ako postoji jednostavniji i kul način za to?

Upoznajte australski start-up AirSeed Technology i njihove dronove koji se sadnjom stabala bore protiv krčenja šuma. Tvrtka i njihova nevjerojatna tehnologija predstavljeni su u srijedu na portalu Euro Green News.

Nova tehnologija kombinira umjetnu inteligenciju s posebno dizajniranim sjemenkama koje se mogu ispaljivati u zemlju s visine. Iz tvrtke navode da tehnologija radi 25 puta brže i 80 posto jeftinije u usporedbi s tradicionalnim metodama sadnje sjemena.

Dronovi lete autonomno, a tehnologija se dijeli u dva koraka. Prvi krug letova provodi se za optimalnu sadnju kako bi se identificirale biljne vrste specifične za određeno mjesto.

Zatim se podaci prikupljeni u prvom koraku koriste za mapiranje planova leta koje će dronovi slijediti. Planovi također diktiraju kad se sjemenje aktivira prema definiranim GPS koordinatama, prenosi Interesting Engineering.

Nakon što se sjeme posadi, istraživači nastavljaju koristiti autonomne dronove kako bi otkrili i procijenili promjene tijekom određenog razdoblja, prebrojali krošnje drveća i izračunali biomasu.

“Nova tehnologija osim za sadnju, pomaže i u preciznom praćenju te izvješćivanju o stopama rasta i konačno uspjehu projekta pošumljavanja”, pojasnili su iz tvrtke na službenoj web stranici.

geek.hr

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU