Gradonačelnica Grada Visoko Amra Babić saopćila je da je u dvije godine Grad Visoko uložio više od 220.000 KM u konverziju grijanja JU Dom zdravlja Visoko. Time je riješio problem sagorijevanja tri tone uglja dnevno i zagađenje atmosfere u ekvivalentu od 60 domaćinstava – pojedinačnih ložišta.

– Također, sufinansirali smo oko 500 novih priključaka na plin od kojih oko 300 već koristi plin kao energent i eliminirano je zagađenje i tih ložišta. Sve to uradili smo iz dobiti Visoko ekoenergije – dobit ostvarenu poslovanjem smo vratili u zajednicu – navodi se.

U saopćenju napominju da su ‘nadležni kantonalni i federalni organi “ostali gluhi” na njihove prijedloge za smanjenje cijene plina, sufinasiranje novih pojedinačnih priključaka na plin, sufinansiranje konverzije grijanja u osnovnim i srednjim školama’.

– Pitamo ih, da li na kvalitetu zraka u Visokom utječe zagađenje iz Termoelektrane Kakanj a znamo da u budžet Općine Kakanj po tom osnovu pristigne oko sedam miliona KM godišnje (ne znamo u šta se ta sredstva troše) a u budžet Grada Visokog 0 KM! Da li na kvalitetu zraka u Visokom utječe rad ‘Preventa’ i drugih privrednih subjekata kojima okolišne dozvole izdaju i kontrolišu federalni organi. Tražimo odgovornost i odgovore – ističe u saopćenju za javnost gradonačelnica Grada Visoko Amre Babić.

Loading..
ChatBot

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o