5 C
Sarajevo
Četvrtak, 2 veljače, 2023

Bajram u domu porodice Dizdarević: Važno je sačuvati tradiciju od zaborava

Porodica Dizdarević, hadžija Ibrahim i hadžihanuma Sabaha Kurban-bajram dočekuju sa svojim najmlilijima, sinom, nevjestama, unucima, braćom i njihovom djecom, te sa svojim komšijama.

U njihovom domu na Vratniku njeguje se tradicija i čuvaju od zaborava lijepi, muslimanski običaji.

  • Svi naši običaji su se uvijek poštovali, najmanje sedam dana prije su se kuće radile, moja mama je bila vrsna kuharica kao i svekrva. Od mame rahmetli sam preuzela tu tradiciju da za Bajram pravim ružice i baklavu. Poznata sam po svojim ružicama. Peksimeti se obavezno skuhaju, sad imaju kiflice, štrudle, ali posebni su peksimeti, to je tradicionalno išlo uz kahvu – priča hadži Sabaha.

Kaže da su, dok joj je svekrva bila živa, uvijek ujutro svi njoj dolazili i kod nje se okupljali.

  • Otkako svekrve nema, sada se svi okupe kod nas. Ide se u našu Lubinu džamiju na bajram-namaz, o kojoj naša porodica vodi brigu već godinama. Nakon doručka ide se u zijaret na mezarje, a zatim se kolju kurbani u bašti. Nekoliko naših prijatelja i komšija se okupi i svi tu kolju kurbane. Kurbane dan ranije dovedemo u garažu, ujutro ih u bašču izvode sa tekbirima. Djeca su tu i gledaju kako se to radi. Kada se kurbani ohlade, snahe pomognu da ih spakujemo u kesice sa mašnicama, po kurbanima pospemo čurkota i stavimo grančicu šimšira. To je običaj koji sam zatekla i tako sam nastavila i ja – kazala je hadžihanuma, te dodaje:
  • Nevjesta i djeca podijele po komšiluku, tradicionalno se kurbani nose u zembiljima. Prije rata sam naručila u Saračima da mi naprave.

Na bajramskoj sofri, priča nam hadžinica, nađe se obavezno slagani burek, sarajevski.

bajram u domu porodice dizdarević: važno je sačuvati tradiciju od zaborava
bajram u domu porodice dizdarević: važno je sačuvati tradiciju od zaborava
  • Razvije se pet šest-jufki, stavi se meso, složi se kao pismo, od kurbanskog mesa. Pravimo i druga tradicionalna jela, šarenu dolmu, paprike, sogandolmu, japrak, filuju se tikvice, i lijepo se servira u bakrenom sahanu. Zeljanicu, također, napravim, sarajevsku, i nju moj hadžija najviše voli. Dvije jufke stavim dolje, zatim fil, zelje, jaja, pavlaku, i preko dvije jufke, a zatim se zavije jedan kraj. Kadaif pravim uglavnom za mubarek noći, sa orasima, sa kajmakom i đulbešećerom – priča nam hadžihanuma, koja uz slatko i kahvu servira i domaće sokove od đulbešećer ruže i od višnje.
  Motivacija ne postoji, motivaciju stvaramo

Sabaha i Ibrahim imaju jednog sina, stariji sin im je preselio prije nekoliko godina u svojoj 40. godini.

  • Mi smo vjernici i znamo da je to Božije određenje. Mene je Kur’an spasio nakon gubitka sina. Svakog petka muž i unuk idu na njegov mezar – kaže sagovornica.

Imaju tri unuka, Aldina, Kerima i Farisa, koji se raduju Bajramu, naročito zbog bajram-banke.

  • I prije su se djeci davale bajram-banke, kada smo mi dijelili kurbane, dobijali smo bombone, sjećam se da smo kupovali jabuke u šećeru na štapiću. Mi za bajrame unucima pripremimo poklone, ujutro proučimo Jasin i dovu. Treba na djecu i omladinu da se prenese tradicija. Da se više angažujemo, da djecu šaljemo u mekteb, da ih učimo lijepim vrijednostima – kazala je hadžihanuma.
bajram u domu porodice dizdarević: važno je sačuvati tradiciju od zaborava
bajram u domu porodice dizdarević: važno je sačuvati tradiciju od zaborava

Dedo sa unucima na bajram-namaz ide u bosanskoj narodnoj nošnji. Sabaha nam priča kako ju je napravio njen otac, koji je bio terzija, kao i njen dedo.

Prisjeća se vremena kada je i ona pohađala vjersku pouku.

  • Djeca su nam, hvala Bogu, okrenuta vjeri, unuci idu u mekteb. Mi učimo hatme porodično i svaki 25. dan ramazana okupimo našu porodicu i prijatelje i pokloni se pet-šest hatmi. Naučila sam učiti u Kur’anu, a još ni u školu nisam išla – kaže.
  Nova fotografija 1.900 km široke oluje na Jupiteru očarava svojim detaljima

Sjeća se hadži Sabaha kako je kao mala išla kod efendije Fočaka na vjersku pouku, kod njega je naučila učiti u Kur’anu.

  • Mama je skuhala baklavu i poslala efendiji zajedno sa boščalukom, takav je adet bio. Sjećam se bijelog kata koji su mi sašili, i jamenijice, i da smo polagali pred efendijom, a zatim je proučena dova – priča sagovornica.

Hadžihanuma Sabaha i hadžija Ibrahim u braku su od njene 23 godine, a prošle godine obilježili su 50 godina braka.

bajram u domu porodice dizdarević: važno je sačuvati tradiciju od zaborava
bajram u domu porodice dizdarević: važno je sačuvati tradiciju od zaborava
  • Začas je to prošlo, život prolazi u miru, slozi, ljubavi, radilo se, gradilo. Bili smo na hadžu 2011. godine, a muž je ponovo išao na hadž 2014. godine za sina. Jedan sam Bajram provela i u Meki. Hvala Bogu pa smo i to mogli doživjeti, lijepa su to sjećanja. Bilo mi je neobično, ali sinovi su ovdje proveli sve kao da smo i mi bili tu. Mi smo na mubarek mjestu upućivali dove za njih. Svekar i svekrva rahmetli hadž su obavili u 81. godini – kaže hadžihanuma Sabaha dok sjedimo u lijepo uređenoj bosanskoj sobi, sa rezbarenim namještajem, peškunima, škrabijama, mangalom, drugim bakrenim posuđem, heklanim i vezenim ručnim radovima, te brojnim fotografijama koje su ovjekovječile sretne trenutke ove tradicionalne starogradske porodice.

Izvor: Faktor

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU