BALKAN SE GUŠI/ U Evropi samo Sofija zagađenija od Sarajeva, zagađen zrak i u Zenici i Jajcu

Veliki dio Zapadnog Balkana u petak ujutro je imao veoma nezdrav zrak, naročito za osjetljive kategorije stanovnika, pokazuju podaci švicarskog AirVisuala, vodećeg sakupljača podataka o zagađenosti zraka iz cijelog svijeta.

Tako ova mreža navodi, koja stalno sakuplja podatke iz 10.000 mjernih stanica širom svijeta, kako je bosanskohercegovačka prijestolnica Sarajevo u 9:00 u ujutro (po lokalnom vremenu) na osmom mjestu liste najzagađenijih prijestolnica ili većih gradova svijeta, te druga u Evropi, prenosi Al Jazzera Balkans.

Tako je afganistanski Kabul rekorder sa izrazito nezdravim faktorom 258, indijski Delhi je imao faktor od 228, potom je tu indijski Lahore (192), kineski Wuhan (175), mongolska prijestolnica Ulan Bator (170).

Prvi od evropskih glavnih gradova je bugarska Sofija imala je 169, dva više od indijskog Mumbaija, u Sarajevu je bilo 164, nepalskom Katmanduu 161, Peking zaključuje top 10 sa 160 faktorom.

Alarm na Kosovu

Ako se osvrnemo na regionalnu situaciju, posebno alarmantno je na Kosovu gdje mjerne stanice pokazuju zabrinjavajuće podatke.

Tako je mjerna jedinica Grahovac pokazivala brojku 175, kao i u Peći što znači kako su ove lokacije u ravni sa najzagađenijim dijelovima Kine i svijeta. Visoke brojke pokazuju i mjerne stanice Kosovo Polje (171), Kačanik (161), Prizren (160), Priština (158), Đakovica (156), Klina 152…

Posebno loše je bilo je i u srbijanskom gradu Kragujevcu sa izmjerenim faktorom 173. Nezdrave faktore u Srbiji imali su i Kosjetić sa 154, te Pančevo (153), dok su nezdrav zrak za osjetljive kategorije imali gradovi: Beočin, Valjevo, Pančevo, Niš, subotica, Novi Sad…

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, nezdravo za osjetljive grupe bilo je u Zenici (133) i u Jajcu 114, dok je umjereno zagađenje bilo u Lukavcu, Doboju, Ilijašu, Tuzli, Kalesiji…

Zagađenost zraka prisutna je u petak ujutro i širom Sjeverne Makedonije – nezdrava situacija je u Kumanovu (152), dok AirVisual za zrak u Kočanima (149), Skoplju (148) i Tetovu (124) kaže kako je umjereno nezdrav, odnosno da su pogođene osjetljive kategorije stanovnika kao što su djeca, trudnice, starije osobe, osobe sa plućnim oboljenjima…

‘Dominacija’ 2018.

Ranije ove godine je objavljena studija koju su napravili AirVisual i Greenpeace koja je pokazala kako su tokom prošle godine države Zapadnog Balkana dominantno imale najzagađeniji zrak evropskog kontinenta.

Dok su sedam od najzagađenijih gradova svijeta 2018. godine u Indiji, 20 najzagađenijih je iz Indije, Kine, Pakistana i Bangladeša, Top 100 su sve iz Azije – osim bosanskohercegovačkog Lukavca koji je „izborio“ 92. mjesto.

Pogledavši samu Evropu, najzagađenija područja prošle godine su istok i jugoistok, a BiH je ponijela nezavidnu titulu lidera po najzagađenijem zraku. Druga je Sjeverna Makedonija, treće Kosovo, potom slijede Bugarska i Srbija. Tretirane su 32 evropske države.

Lani je u Top 15 najzagađenijih gradova „Starog kontinenta“, pet bilo iz BiH (Lukavac prvi, Živinice na drugom, Gračanica na trećem, Sarajevo na šestom i Tuzla na 10. mjestu). Iz Sjeverne Makedonije su četvrto Tetovo, zatim Kumanovo (7.), Bitola (8.) i Skoplje na 12. mjestu. Sa Zapada Balkana na ovoj neslavnoj listi bila je i kosovska prijestolnica Priština na 14. mjestu.

Izvještaj je zasnovan na količinama štetnih tvari pod oznakom PM2.5 registriranih prošle godine u desecima hiljada stanica koje su pratile kvalitetu zraka širom svijeta. Oznaka PM2.5 se odnosi na one čestice koje imaju u presjeku manje od 2,5 mikrometara, što je približno tri posto od debljine jedne ljudske dlake.

Te čestice mogu prodrijeti duboko u ljudska pluća i krvotok, te izazvati brojne zdravstvene probleme, kao i preranu smrt u najekstremnijim slučajevima.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU