BALKANSKA PRAVILA: Da se pravim kako uživam u kuhanju paradajza i da se FINO UDAM!

BALKANSKA PRAVILA Je*ao nas Balkan, da nas je*o, da se pravim kako uživam u kuhanju paradajza i da se FINO UDAM

Ako voliš da jedeš, onda kuhaj

domaćica

domaćica, Foto: Shutterstock

Književnica i kolumnistkinje Milijana Barjaktarević podjelila je na na društvenoj mreži Fejsbuk status u kojem se osvrnula na balkanske običaje i tradiciju, kao i na ustaljene obrasce koji su totalno različiti kada govororimo o vaspitanju ženske i muške diece.

Taj njen status napravio je pravu mali revoluciju i brojne reakcije, slično kao kada je Darko Lazić izjavio da je ćerkica je lepa vijest, ali da sin je nešto posebno.

„Je*ao nas Balkan, da nas je*o. Kad si mala – budi fina smirena, dobar đak, nemoj da prdneš nigde. Odrasla sam uz komšiju Marka koji je smio uvijek da prdne i nije morao uvijek u prodavnicu, i uvijek je smio da se igra i gleda TV.

Onda moraš biti fina da nađeš finog momka, da se fino udaš. Tu sam bila buntovnik, nisam poslušala mamu (!), ali sam ipak morala da slušam svekrvu jer ako joj sin voli pečeno meso i krompir svaki dan ima da ga jedeš, svaki dan na nos da ti izađe, je*alo ga i meso i krompir.

Pa onda morala da se pravim da uživam u kuhanju paradajza.

– „Jel voliš da jedeš? Onda kuhaj!“ – sistem vrijednosti, AUTOR:Alo.rs/M.D./Kurir.rs  .

Pa onda – lijepo je što si rodila ćerku, ali „De-napni se, ako možeš i sina ne bi bilo loše“. Rodim sina, zavolim ga, ono baš, onda ni to ne valja. Razmazićeš ga!

A ćerku da naučiš da pere i sprema – jer je žensko! E vala neću da je tjeram. Nek pomjera granice i načela ove vukojebine, nek bude sama sebi gazda, nek ne da da je ucenjuje nijedan muškarac, nijedna žena, nijedno „balkansko pravilo!“

domaćica

domaćica, Foto: Shutterstock

Verujem u snagu žene i želim joj da bude svoja, da ima svoj dinar od svog znanja, a onda neka voli koga hoće, ako hoće.

Nije bitna čista kuća, i čisti prozori, nego čist obraz, nego čista duša. Jer znam i one kod kojih sva kuća blista, zimnica kuhinju krasi, a srce od zlobe puca. Sve sam vam dala korijeni moji, al ne dam ćerku u Balkanske skute“, napisala je ona.

No, priča je ubrzo dobila i nastavak – autorka je priznala da se u još jednom navratu zainatila balkanskoj tradiciji, pa njen sin zna sve da skuva, iako je tek tinejdžer.

A čak je samoinicijativno to naučio!

Komentari podrške i slaganja sa stavom književnice su stizali, ali neke majke javile su se i priznale da sad shvataju da su „podbacile“ u vaspitavanju, jer svoje sinove nisu tako vaspitale.

„Pogodila si u epicentar ovog našeg nesvjesnog naroda. Imam dva sina i neprestano slušam o tome kako MORAM da rodim i žensko da mi može kad odraste da opere suđe, usisa itd. Da se razumijemo,voljela bih ja da imam i ćerkicu, ali,ne da mi rinta u ovom vijeku gde postoji mašina za sve. A opet, kad bih je i imala ja bih bila najgora tašta ikada“, napisala je jedna majka.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU