Barbie je pretekla Super Mario Bros i postala najveći hit na kino blagajnama 2023.

Film Barbie, u kojem se vidi kako ona (koju glumi Margot Robbie) mijenja njen ružičasti dom fantazije za stvarni svijet, sada je zaradio 1,38 milijardi na globalnoj razini.

Time je prešao 1,36 milijardi dolara zarade koju je imao Super Mario Bros Movie.

Barbie je također pomogla američkoj ljetnoj blagajni da dostigne 4 milijarde dolara prvi put od pandemije. Analitičari nisu očekivali da će kinoblagajne dostići tu prekretnicu, ali uspjeh Barbenheimera – filmova Barbie i Oppenheimer Christophera Nolana, koji su objavljeni istog dana u julu – nadmašio je prošlogodišnju zaradu od ukupno 3,4 milijarde dolara.

Stručnjaci iz industrije također su predvidjeli da će Super Mario Bros film biti najveći film 2023. Ali Barbie, koju je režirala Greta Gerwig, pokazala je da griješe i na tom planu.

Najveći filmovi u 2023. (do sada)

  • Barbie – 1,38 milijardi dolara
  • Film Super Mario Bros – 1,36 milijardi dolara
  • Openheimer – 853 miliona dolara
  • Guardians of the Galaxy Vol 3 – 846 miliona dolara
  • Fast X – 705 miliona dolara
  • Equalizer 3, sa Denzelom Washingtonom u glavnoj ulozi, pokazao se kao još jedan ljetni hit kada je izašao ovog vikenda, sa dobiti od 34,5 miliona dolara u prva tri dana na kino blagajnama u Sjevernoj Americi.

Međutim, u Hollywoodu postoji zabrinutost da bi moglo doći do pada zarade do kraja godine nakon što su filmovi uključujući Dune: Part II, Kraven the Hunter and the Ghostbusters: Afterlife pomjerili datume izlaska na 2024., jer tekući štrajk u Hollywoodu sprječava glumce da promovišu svoje filmove.

BBC

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU