Baždarević: Mnogo kandidata za naslov prvaka Evrope, najveća očekivanja od Francuske

Proslavljeni bosanskohercegovački fudbaler, bivši selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević vjeruje da će ovogodišnje Evropsko prvenstvo, koje počinje 11. juna, donijeti dobar fudbal, posebno zbog povratka navijača na stadione što će donijeti posebnu draž

Smatra da je Francuska favorit za najviši plasman, ali se isto očekuje i od ostalih ekipa koje su na ranijim prvenstvima pravile dobre rezultate.

– Toliko smo poželjeli fudbal s navijačima i to je jedan razlog da budemo optimisti. Mislim da reprezentaciju Francuske svi smatraju najvećim favoritom, posebno ovdje u Francuskoj gdje su očekivanja velika, ali također mislim da će ovo biti EP na kojem će biti puno favorita, da ne spominjem Belgiju, Španiju, Italiju, Englesku, Hrvatsku. Mislim da na ovom prvenstvu može biti tih iznenađenja na koje nismo navikli na takvim takmičenjima i da će biti puno ekipa koje mogu doći do naslova – ocijenio je Baždarević u telefonskom razgovoru za Fenu iz Francuske.

Prvi put u historiji prvenstvo se igra diljem kontinenta, odnosno u 11 gradova, što će mnogo značiti za te države, kako kaže, ali neće ličiti na takmičenja na koja smo navikli godinama.

– Puno je reprezentacija, ne igra se u jednoj zemlji gdje bi bili koncentrisaniji navijači i gdje bi bio ambijent koji bi pravili. No, uprkos tome očekujem dobro prvenstvo s dobrim utakmicama nakon svega što se dešavalo. Mislim da neće biti kompleksa velikih nacija, mislim da većina ekipa koje su se plasirale mogu očekivati da idu daleko i da osvoje EP. Jako važan faktor će biti svježina, jer ima puno igrača koji su odigrali veliki broj utakmica tako da će se i tu tražiti ekipa koja će imati više svježine, igrače koji su odmorniji. Virus koji je i dalje prisutan također može da utiče da neke ekipe budu oslabljene – dodao je.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine ni ovaj put neće biti među ekipama koje će igrati na završnici prvenstva. Selekcija BiH imala je neuspješne kvalifikacije nakon čega je došlo do smjene selektora. No, najbolji bh. tim već je bez pobjede više od godinu i po, odnosno 13 utakmica u nizu. 

– To su stvari koje zahtijevaju jaču analizu. Ne treba praviti dramu što se nismo kvalifikovali, veće je pitanje zbog čega se to dogodilo. Moraju se stvari staviti na pravo mjesto, napraviti dobru organizaciju u Savezu, izabrati prave ljude, tri-četiri čovjeka koji će odlučivati o našem fudbalu. U Savezu ima kvalitetnih ljudi, ali je potrebno uraditi jednu dobru selekciju, napraviti plan kakvu želimo reprezentaciju. To su stvari koje se stvaraju godinama a ne čim se nešto napravi počne se mijenjati, selektora, igrače. Mislim da naša reprezenatcija zaslužuje nešto drugo. U sportu u BiH ima mnogo sposobnih ljudi s karizmom koji mogu drugačije postaviti stvari. Moraju tu biti najkvalitetniji koji će napraviti zdravu budućnost za kompletan fudbal – naglasio je Mehmed Baždarević, istaknuvši da velika imena bh. fudbala poput Hadžibegića, Barbareza, Pašića i drugih moraju igrati značajniju ulogu u bh. fudbalu i za njih mora biti mjesta u Savezu.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU