2.7 C
Sarajevo
Četvrtak, 30 ožujka, 2023

BBC o kampu za migrante u BiH: To je mjesto iz najgorih noćnih mora (Video)

BBC je noćas objavio videoreportažu o kampu za migrante u Bosni i Hercegovini. Nazvao ga je utočištem iz noćnih mora.

BiH je, piše BBC, sada glavna ruta migranata prema EU te je u tu zemlju od početka 2018. godine stiglo 45.000 izbjeglica. Službeni izbjeglički kampovi su prepuni, a vlada BiH nije dodijelila nove lokacije iako je od Evropske unije ovoga ljeta za taj projekt dobila 10 miliona funti, prenosi Index.hr.
“Da mi kažete da moram ovdje prespavati samo jednu noć, to bi bila moja najgora noćna mora“, rekla je Indira Kulenović iz Crvenog krsta.
Novinarka BBC-ja Jean Mackenzie rekla je kako mnogi migranti čekaju pred ulazom u zatvoreni kamp, među njima i jedan 15-godišnjak, i kako im nije dozvoljeno da uđu te da će tinejdžer, kao i mnogi drugi izbjeglice u BiH, noćas spavati na ulici.

Bosna i Hercegovina postala je glavna ruta migranata prema EU. U nju stižu hiljade Afganistanaca, Pakistanaca i Sirijaca.

“Ovo uopće nije pravi kamp. Kao da je neko uzeo pikule i samo ih pobacao“, kazala je Kulenović.

Prije četiri mjeseca, tvrdi BBC, vlada je postavila neslužbeni kamp za migrante na starom hemijskom odlagalištu koje je okruženo minskim poljem. Humanitarne agencije su odbile na to mjesto poslati svoje osoblje jer smatraju da je opasno po život. Petero dobrovoljaca Crvenog križa ipak dolazi u taj kamp jednom dnevno kako bi omogućili topli obrok. Što se ostalog tiče, izbjeglice su ostavljene da se brinu sami o sebi.

BBC izvještava kako u tom kampu nema tekuće vode, sanitarija i struje. Nema zdravstvenih djelatnika. Kako dolazi hladnije vrijeme, stanje je još gore jer nema dovoljno deka.

Novinarka je nakon sat vremena boravka u kampu naišla na 12-godišnjeg dječaka koji nije imao ni cipele. Hodao je u starim natikačama.

“Ovakva obuća nije za dječaka. Mislim da je na kraju snaga. U njegovim očima možete vidjeti tugu i depresiju“, rekla je Kulenović.

U garažama i napuštenim objektima u blizini kampa na podu spavaju stotine migranata. Svi imaju svrab.

“Ponekad prođu dva, tri dana, a da nismo dobili hrane“, rekao je jedan migrant.

“Moramo biti iskreni. Ako ljudima ne osiguramo krevete, oni će umrijeti od hladnoće. Prijeti nam prava humanitarna katastrofa, ne za nekoliko mjeseci, već za nekoliko sedmica“, rekao je Peter van der Auweraert iz Međunarodne organizacije za migracije.

BBC navodi kako je ovo ljeto Evropska unija Bosni i Hercegovini dala 10 miliona funti kako bi otvorila nove centre za migrante, no bh. vlada još nije za njih ni odredila lokacije. S druge strane, naredila je policiji da spriječi novim migrantima dolazak u kamp pa ih policijski službenici na zabačenim područjima izbacuju iz autobusa mada su platili svoje karte.

Pogledajte video:

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU