U gradovima širom južne Europe razina smoga dostigla je opasne razmjere, a sve uslijed suhog i vedrog vremena i nedostatka jačeg vjetra, piše BBC.

Osim toga, BBC piše i o tome ako je zrak zagađen i u Italiji te kako se Talijani s tim bore.

“Da bi se smanjilo zagađenje, u većim talijanskim gradovima, računajući i prijestolnicu Rim, privremeno je zabranjeno korištenje automobila, motora i kombija koji koriste dizel motore. Doduše, za sada, samo u vrijeme prometnih gužvi. Druga vozila koja zagađuju zabranjena su u potpunosti”, javlja BBC.

Posebne mjere u Italiji

Ova mjera doprinijet će da se u sljedećim danima oko milijun vozila manje nađe na ulicama gradova.

U najmanje devet od 13 područja u Rimu u kojima se prati razina smoga, zabilježena je zagađenost koja prelazi zakonski određenu granicu.

Udruge za zaštitu životne sredine okrivljuju vlasti u Italiji zbog spore reakcije i navode da je ovakve mjere bilo potrebno poduzeti znatno ranije.

Milano i Torino su također poduzeli slične mjere, dodaju.

Zagađenje zraka na Balkanu

BBC potom dodaje kako se u međuvremenu, u gradovima širom Bosne i Hercegovine održavaju prosvjedi.

Javljaju kako je u srijedu stotine građana Tuzle izišlo na ulice sa zaštitnim plinskim maskama kako bi zatražili hitne reakcije vlasti.

“U glavnom gradu Sarajevu vladini službenici održavaju hitne sastanke na kojima razgovaraju o mjerama za suzbijanje zagađenja.

Lokalnom stanovništvu savjetuje se da se, ako postoji mogućnost, skloni na planine gdje je zrak čišći”, javlja BBC.

BBC piše i kako Sarajevo spada među gradove koji bilježe najviše razine zagađenja posljednjih dana, te kako su među njima i Beograd i Skoplje.

Hitan sastanak u Srbiji

U Srbiji je Vlada u srijedu održala hitan sastanak. Stanovnici su upozoreni da ostanu u zatvorenom i izbjegavaju fizičke aktivnosti, osobito ljudi sa zdravstvenim problemima, poput astmatičara.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić za visoku razinu zagađenosti okrivila je grijanje u domaćinstvima, kao i starije dizel automobile.

Ona je najavila da će vladine mjere za rješavanje ovog problema uključivati i još strože provjere emisije plinova iz vozila, poboljšanje i zamjenu filtera na elektranama, i na duže vrijeme – program sadnje drveća.

Loading..
ChatBot

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o