BBI banka i Općina Centar za privrednike pripremili 17,5 miliona maraka

Danas su u zgradi Općine Centar u Sarajevu ugovor o poslovnoj saradnji potpisali prof. dr. Nedžad Ajnadžić, Načelnik Općine Centar i g. Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International d.d. Sarajevo, čime je zvanično uspostavljena nova, izuzetno povoljna finansijska linija za subjekte male privrede registrovane na području ove lokalne zajednice. Riječ je o projektu koji će privrednicima omogućiti da u BBI banci dobiju finansiranje po povoljnim uslovima uz potpuno subvencioniranje cjelokupne profitne marže od strane Općine Centar od 3,19%.

„Potpisivanjem današnjeg sporazuma započinjemo jednu od najznačajnijih mjera podrške privrednicima sa područja Općine Centar. Cilj nam je pomoći malim i srednjim preduzećima na teritoriji Općine da dobiju povoljna sredstva za svoje poslovanje, kako bi očuvali likvidnost u teškoj situaciji u kojoj se svi nalazimo. Činimo sve što možemo da mi kao lokalna zajednica u saradnji sa partnerima doprinesemo očuvanju radnih mjesta i da u ovakvim izazovnim vremenima stvorimo uvjete za nova zapošljavanja, prije svega mladih sa područja naše Općine.“ – izjavio je Ajnadžić, pozvavši sve privredne subjekte koji budu ispunjavali uslove javnog poziva da se prijave i iskoriste prednosti ove finansijske linije, istakavši izuzetno dobru poslovnu saradnju sa BBI bankom u prethodnom periodu.

Za realizaciju ovog ugovora BBI banka je osigurala sredstva u iznosu od 17,5 miliona KM, dok je Općina Centar na ime subvencioniranja dijela profitne marže za korisnike ove finansijske linije iz svog budžeta za 2020. g. obezbijedila 340 hiljada maraka.

„BBI banka želi biti partner lokalnim zajednicama širom BiH. Ovo je najveća subvencija bilo koje općine. Radi se o vrlo konkretnim aktivnostima i ozbiljnoj pomoći privrednicima. Lokalne zajednice, banke i mediji – svi zajedno trebamo nastupati kao jedan tim i biti podrška našoj privredi, jer smo svi afektirani ekonomskim posljedicama pandemije korona virusa.“ – kazao je Bukvić, dodavši kako su ovakvi projekti dobar primjer javno-privatnog partnerstva koji otvaraju nova radna mjesta i jačaju domaću ekonomiju.

Prisutnima se obratila i g-đa Karolina Karačić, Predsjedavajuća Općinskog vijeća koja je istakla kako je ovaj projekat samo jedna od mjera pomoći Općine Centar privrednicima u vremenu pandemije korona virusa.

Pravo na sredstva po ovoj finansijskoj liniji moći će ostvariti subjekti male privrede, fizička i pravna lica koja trajno obavljaju zakonom dozvoljene djelatnosti radi ostvarivanja dohotka odnosno dobiti na način kako je propisano Zakonom o poticaju razvoja male privrede, koji uredno izmiruju svoje zakonom predviđene obaveze, kao i sve ostale uslove Javnog poziva koji će do sredine jula 2020. g. biti objavljen u sredstvima javnog informisanja, kao i na web stranicama www.bbi.ba i www.centar.ba.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU