18.8 C
Sarajevo
Petak, 1 srpnja, 2022

  BBI banka partner konferencije „Sarajevo Islamic Finance and Economics 2019“

  U petak, 25. oktobra 2019. godine uspješno je okončana godišnja međunarodna konferencija iz oblasti islamske ekonomije i finansija „Sarajevo Islamic Finance and Economics Conference“ – SIFEC 2019. Partner konferencije je i Bosna Bank International (BBI) d.d., jedina banka u Bosni i Hercegovini koja posluje u skladu sa principima islamske ekonomije i finansija.

  SIFEC 2019 je tretirao savremena pitanja u oblasti islamske ekonomije, bankarstva i finansija, a posebno pitanje finansijske inkluzije i društveno odgovornog poslovanja banaka. Uvodničar konferencije bio je direktor Cambridge Instituta za islamske finansije dr. Humayon Dar.

  “Kao neko ko pridonosi razvoju islamske finansijske inteligencije u cijelom svijetu, uvijek sam bio impresioniran dinamikom koju je Sarajevo pokazalo u pogledu pristupa razvoju islamskog i halal-poslovanja i privlačenju stranih ulagača koji traže poslovne prilike u Jugoistočnoj Evropi. Moje izlaganje bilo je fokusirano na isticanju potrebe za standardizacijom islamske ekonomije, bankarstva i finansija.”, izjavio je dr. Humayon Dar.

  Na konferenciji su predstavljeni slučajevi iz prakse Islamskih finansija u zapadnim razvijenim zemaljama. Učešće su uzeli direktor Islamske banke u Njemačkoj, zatim Norvežani koji rade istraživanje o finansijskoj inkluziji i islamskim finansijsma u skandinavskim zemljama. Istraživači iz Velike Britanije, Malezije, Turske, Indonezije su prezentirali svoja istraživanja o iskustvima i trendovima u razvoju islamskih finansija na drugim svjetskim tržištima.

  Industrija Islamskog bankarstva posljednjih desetak godina bilježi kontinuirani rast i širenje u cijelom svijetu a posebno je taj trend interesantan u zapadnim zemljama. Ovom konferencijom Sarajevo je jednom potvrđuje svoju poziciju centra za razvoj islamskih finansija u Jugoistočnoj Evropi, gdje prednjače aktivnosti i rad BBI banke.

  Organizator tradicionalne konferencije SIFEC 2019 je Evropsko udruženje za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije sa partnerima, među kojima je poseban doprinos i podršku pružila Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU