-0.1 C
Sarajevo
Utorak, 7 prosinca, 2021
Još

  Berton: Korupcija podriva demokratske institucije, niko nije iznad zakona

  ()

  Šef Misije OSCE-a u Bosni i Herecgovini ambasador Bruce Berton ponovio je danas da je korupcija rak koji podriva demokratske institucije i uvjerenje u nihov rad.

  Istakao je da postoje određena pozitivna dešavanja u borbi protiv korupcije, u određenim kantonima u Federaciji BiH, ali da mnogo toga ostaje da se uradi.

  Na medijske izvještaje o navodnom umiješanosti predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milana Tegeltije u korupciji, Berton je rekao da navodi “da je član pravosuđa uključen u nešto takvo također štete povjerenju javnosti u tu instituciju”.

  – Svi članovi pravosuđa, a naročito VTSV-a treba da bude nosioci standarda u etičkom i profesionalnom ponašanju – rekao je šef Misije OSCE-a u BiH.

  Ponovio je da niko ne može biti iznad zakona, pa ni o onome o VSTV-u.

  – Svi znamo kakvu štetu može učiniti korupcija u svim društvima, a njeno suzijanje zahtijevat će dugogodišnju borbu i napore – rekao je Berton.

  Na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministrom pravde RS-a Antonom Kasipovićem bilo je riječi o zajedničkim aktivnostima u borbi protiv korupcije.

  Kasipović je rekao da žele ohrabriti ljude da prijavljuju korupciju i slično ponašanje, a u januaru naredne godine očekuje i prve izvještaje o realizaciji Strategije za borbu protiv korupcije.

  Podsjetio da Ministarstvo pravde RS-a, u saradnji s entitetskom policijom, i uz tehničku podršku Misije OSCE-a, kontinuirano provodi aktivnosti koje se odnose na prevenciju i sistematsku borbu protiv korupcije, te redovan monitoring i izvještavanje o korupciji.

  U ovoj godini realizovane su obuke o postupanju putem aplikacije za izvještavanje o realizaciji Akcionog plana za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije u RS do 2022. godine, koju je kreiralo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

  Kasipović je najavio i donošenje zakona o suđenju u razumnom roku.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO