3.8 C
Sarajevo
Subota, 4 prosinca, 2021
Još

  Berton: Tužilaštvo BiH predmete ratnih zločina procesuira veoma sporo

  ()

  Ukoliko nastavi rješavati predmete ovom brzinom, Tužilaštvu Bosne i Hercegovine trebat će skoro deset godina da okonča sve predmete ratnih zločina koje trenutno ima, izjavio je u intervjuu za Oslobođenje ambasador Bruce G. Berton, šef Misije OSCE-a u BiH.

  Berton je podsjetio kako je Misija OSCE-a u BiH, uz podršku Evropske unije, predstavila tematski izvještaj “Upravljanje predmetima ratnih zločina u postupku pred Tužilaštvom BiH” u junu ove godine. Izvještaj sadrži analizu rezultata koje je ostvarilo Tužilaštvo BiH u radu na predmetima ratnih zločina, te identificira preostale izazove koji stoje na putu efikasnog procesuiranja tih predmeta.

  – Izvještaj također sadrži niz preporuka koje će, ukoliko budu provedene, dovesti do efikasnog prevazilaženja tih izazova. Preporuke za Tužilaštvo BiH i druge nadležne institucije mogu se razvrstati u tri najvažnije kategorije. Prvo, stopa osuđujućih presuda u predmetima ratnih zločina na Sudu BiH opada alarmantnom brzinom, potičući zabrinutost u vezi sa kvalitetom istraga i optužnica koje podiže Tužilaštvo BiH. Drugo, u izvještaju se navodi da Tužilaštvo BiH ne usmjerava svoje vrijeme i resurse isključivo na istrage i krivično gonjenje najsloženijih predmeta ratnih zločina. To je u suprotnosti sa revidiranom Strategijom, a od ključnog je značaja za ostvarenje sveukupnog napora usmjerenog ka tome da se, u skladu sa Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina, kazne osobe odgovorne za zločine. Ovakva praksa predstavlja rasipanje vrijednih resursa. Konačno, izvještaj pokazuje da Tužilaštvo BiH predmete ratnih zločina procesuira veoma sporim tempom, usprkos resursima koji su mu na raspolaganju. Ako nastavi rješavati predmete ovom brzinom, Tužilaštvu BiH će trebati skoro 10 godina da okonča sve predmete ratnih zločina koje trenutno ima – upozorio je.

  Pritom naglašava da  Misija vjeruje da se ovi problemi mogu i moraju učinkovito riješiti.

  – Zahvaljujući pomoći koju Tužilaštvu BiH pružaju bilateralni donatori i međunarodne organizacije, kako danas tako i u prošlosti, Tužilaštvo BiH ima neophodne resurse i kapacitet. Misija je upoznata sa tim da Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove trenutno pruža dodatnu ciljanu podršku Tužilaštvu, što može samo ojačati kapacitete Tužilaštva da predmete ratnih zločina procesuira efikasnije. Međutim, da bi to postiglo, bilo bi potrebno da Tužilaštvo BiH razmotri preporuke koje su mu date – rekao je, između ostalog, ambasador Berton.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO