13.8 C
Sarajevo
Srijeda, 7 lipnja, 2023

Besplatni higijenski ulošci za učenice srednjih škola u Kantonu Sarajevo

Učenice srednjih škola u Kantonu Sarajevo imat će besplatan pristup higijenskim ulošcima i tačnim informacijama o menstrualnom zdravlju.

Danas su u Srednjoj medicinskoj školi Jezero u Sarajevu premijer KS Edin Forto, ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović i predstavnik UNFPA-e u BiH John Kennedy Mosoti najavili početak podjele higijenskih uložaka svim učenicama srednjih škola Kantona Sarajevo.

Svaka škola će učenicima dati uputstva o pristupu besplatnim higijenskim ulošcima.

UNFPA je agencija Ujedinjenih naroda za seksualno i reproduktivno zdravlje i posvećena je osiguravanju zadovoljenja potreba mladih i poštovanja njihovih ljudskih prava.

Menstruacija je suštinski povezana sa ljudskim pravima – kada djevojke ne mogu imati siguran pristup proizvodima za menstrualnu higijenu, nisu u stanju adekvatno upravljati svojom menstruacijom i to može stvoriti prepreke u obrazovanju.

Stoga nam je drago da imamo partnerstvo sa Vladom Kantona Sarajevo, kompanijom Violeta d.o.o. i drugim privatnim kompanijama da pomognu u smanjenju socio-ekonomskih izazova u vezi sa menstruacijom sa kojima se djevojke i žene svakodnevno suočavaju.

Zajednički radimo na poboljšanju menstrualnog zdravlja i borbi protiv stigme u periodu i mi u UNFPA se nadamo da će se ovaj program proširiti na cijelu Bosnu i Hercegovinu”, rekao je John Kennedy Mosoti, predstavnik UNFPA u BiH.

Premijer Forto je naveo kako danas s ponosom svi možemo reći da je Vlada Kantona Sarajevo, zajedno sa svojim partnerima u kampanji, i zvanično ispunila obećanje dato 8. martu ove godine, a to je pristup besplatnim higijenskim ulošcima za sve djevojčice u srednjim školama u Kantonu Sarajevo.

Ovdje se nećemo zaustaviti, jer će Vlada Kantona Sarajevo nastaviti poboljšavati higijenske uslove za djevojčice i žene u Kantonu Sarajevo, razvijati društvenu svijest i smanjivati stigme vezane za menstruaciju”, naglasio je premijer Forto.

Ministrica Hota-Muminović je kazala kako Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS sa zadovoljstvom podržalo i uzelo učešće u realizaciji projekta “Za naše dane u mjesecu”.

Učešćem u ovom projektu želimo da educiramo i osnažimo učenice svih škola u eliminisanju stigmatizacije i bilo koje vrste diskriminacije povezane sa menstrualnim ciklusom. Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS je prvo u Bosni i Hercegovini podržalo realizaciju ovakve aktivnosti i želja nam je da na području cijele Bosne i Hercegovine, u svim školama, ova aktivnost bude ustaljena praksa”, istakla je ministrica Hota-Muminović, ovim povodom.

Ovaj projekt će se odvijati tokom cijele školske 2022/2023. godine u Kantonu Sarajevo, s namjerom da se nastave i u godinama koje dolaze.

sarajevskasehara.com

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU