13 C
Sarajevo
Nedjelja, 4 prosinca, 2022

Bez dogovora o deponiji Uborak; građani nastavljaju blokadu

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predstavnici mještana nastanjenih oko područja deponije Uborak na sastanku u ponedjeljak u Mostaru nisu postigli konkretan dogovor oko deblokade deponije koja je blokirana već osmi dan zbog čega je Mostar zatrpan smećem i prijeti mu ekološka katastrofa.

Sudionici sastanka odlučili su uputiti inicijativu federalnoj vladi za pomoć u rješavanju problema mostarske deponije, međutim stanovnici nisu pristali na dogovor bez konkretnih datuma o izvršavanju obveza od strane Gradske uprave i datuma izmještanja deponije.

Smatraju da bez dogovorenih datuma, nema načina kontrole dogovorenog i boje se da bi se njihova agonija života u nemogućim uvjetima u blizini deponije mogla nastaviti godinama te navode kako su već ranije bili izigrani i izgubili su povjerenje.

Skupina mještana sjevernog dijela Mostara okupljena oko neformalne grupe građana “Jer nas se tiče” blokirala je mostarsko gradsko odlagalište otpada “Uborak”, a ključni razlog zbog kojeg do sada nije postignut dogovor o deblokadi deponije je taj što građani nisu dobili obećanje od gradske vlasti da će deponija u narednih godinu dana biti zatvorena i premještena na neku drugu lokaciju, a to Grad ni na današnjem sastanku nije ponudio.

  BiH među vodećim proizvođačima falsifikovane robe u EU

Omer Hujdur, član grupe građana nakon sastanka s mostarskim gradonačelnikom kazao je kako su razmatrali sve njihove zahtjeve.

Dodao je kako su odlučili poslati zajedničku inicijativu prema federalnoj vladi da im pomogne oko ovog problema, ali da neće ništa potpisati bez konsultacije sa stanovnicima sjevernog područja Grada kod kojih se uputio nakon sastanka, a koji na kraju nisu pristali na dogovor.

Gradonačelnik Mostara istaknuo je kako su svjesni situacije u kojoj se Grad nalazi te da je želja svih da se nađe zajedničko rješenje.

Inače, na sastanku s predstavnicima gradske vlasti, koji je održan u petak, dogovoreno je da se na deponiju ne odlaže “sumnjiv otpad”, otpad animalnog i medicinskog porijekla, kao i da se komunalni otpad mora odlagati na propisan način.

Također je rečeno da Grad Mostar ima spremne i projekte za izgradnju pročistača ocjednih voda s deponije, što je također bio jedan od zahtjeva građana, te da će preko nadležnih institucija nastojati aplicirati za dobivanje sredstava kako bi se takav pročistač izgradio.

  UHAPŠENI NA GRANIČNIM PRELAZIMA/ Pokušali izaći iz BiH, sudovi ih traže zbog silovanja, krađa, sudara...

Dogovoreno je i da se urade sva relevantna mjerenja i analize stanja okoliša na deponiji te da se ti rezultati dostave javnosti.

Od početka blokade gradske deponije mostarska komunalna poduzeća ne odvoze otpad pa su kontejneri u cijelom gradu pretrpani smećem.

(FENA)


Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU