Bh. firme na IT konferenciji u Oslu posvećenoj toj industriji

Na dvodnevnoj konferenciji o IT industriji organiziranoj u Oslu predstavilo se 18 bosanskohercegovačkih IT kompanija, a osim njih konferenciji su prisustvovali predstavnici firmi iz 12 zemalja.

Skup je organiziran na inicijativu ambasadora Bosne i Hercegovine u Norveškoj Nedima Makarevića uz pomoć Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva vanjske trgovine Norveške.

Makarević je zahvalio svima koji su pomogli na realizaciji tog zahtjevnog projekta – norveškim domaćinima, ali i predstavnicima firmi koje su poslale svoje delegacije.

Prezentacije na skupu imale su Tatjana Vučić iz Bit Alijanse i Nina Pobrić iz FIPA-e o temi investicija u Bosni i Hercegovini kao i IT industrije u Bosni i Hercegovini.

U okviru dvodnevne konferencije upriličen je i susret predstavnika norveškog političkog života i privrede kao i bh. iseljenici i poduzetnici koji su razmijenili mišljenja, a potpisan je i Memorandum o razumijevanju između Bit Alijanse i Norveško-bosanskohercegovačke privredne komore s ciljem zajedničke saradnje.

Ambasador Makarević je naglasio da je ekonomska diplomatija jedan od fokusa njegovog djelovanja, a za BiH je od krucijalnog značaja zadržati poslovni potencijal i mlade stručnjake u domovini te je ocijenio da je ovo upravo jedan od načina kako doprinijeti tom cilju.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU