17.7 C
Sarajevo
Subota, 25 lipnja, 2022

  Bh. institucije svakodnevno rade na provjeri informacija i pronalasku grobnica

  Na sastanku Operativne radne grupe za nestale osobe kojem su prisustvovali glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić i glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MRMKS) Serge Brammertz razgovarno je o razmjeni informacija i potrazi za posmrtnim ostacima nestalih osoba.

  Operativna grupa formirana je kao zajednička inicijativa MRMKS, Tužilaštva BiH, Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) radi razmjene informacija o mogućim lokacijama na kojima su masovne grobnice ili posmrtni ostaci nestalih osoba.

  Na temelju preporuka Operativne grupe formiran je predmet u cilju koordinacije aktivnosti u djelovanju Tužilaštva BiH, MRMKS-a, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Instituta za nestale osobe (INO) BiH, MKCK-a, ICMP-a i drugih institucija.

  Predmet je formiran s ciljem prikupljanja i provjere informacija o mogućim lokacijama masovnih grobnica, analize i analitičke obrade dostupnih baza dokaza i arhiva radi otkrivanja podataka i informacija koje bi mogle predstavljati smjernice za otkrivanje masovnih grobnica i pronalazak nestalih osoba.

  U saopćenju Tužilaštva BiH navodi se da se u okviru operacije “Terra” gotovo svakodnevno saslušavaju svjedoci, vrši analiza dostupnih dokaza te izlazi na teren u cilju provjere informacija i pronalaska lokaliteta masovnih i pojedinačnih grobnica.

  Zajednički rad već je rezultirao pronalaskom masovnih grobnica i posmrtnih ostataka na lokalitetu Lokvice-Igman, Hozića Kamen (B.Novi-N.Grad), Vlasenica, Miljevina, Prosara, B.Gradiška i drugdje, a kolege iz MRMKS-a daju doprinos u tim aktivnostima.

  Tužilaštvo BiH je nadležno za postupanje u svim predmetima ekshumacija, a Operativna grupa za nestale osobe značajno pomaže u radu na prikupljanju informacija koje se koriste za pronalazak masovnih i pojedinačnih grobnica, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU