BHRT apeluje na vlasti da se riješi finasiranje javnih RTV servisa

Upravni odbor BHRT-a uputio je pismo domaćim vlastima i međunarodnim organizacijama povodom teške finansijske situacije u kojoj će se naći Radiotelevizija BiH zbog nepotpisivanja ugovora o naplati RTV takse na području Federacije BiH.

Navodi se da je neizvjestan i dosadašnji prihod od naplate RTV takse, ali i da sa takvim prihodom RTV BiH gomila gubitke i ne može ni minimalno finansirati svoje programske obaveze.

Ugovor sa Elektroprivredom BiH, o prikupljanju RTV takse uz račune za isporučenu električnu energiju, ističe posljednjeg dana ove godine, te rukovodstvo BHRT-a traži da se u novom ugovoru implementira raspodjela prihoda zasnovana na Zakonu o sistemu JRTV sistema u BiH.

O tome, kako ističu, još nema dogovora, a po tom modelu, BHRT-u bi trebalo pripasti 75 posto od prikupljene takse u Federaciji.

S druge strane, dug RTRS-a prema BHRT-u premašuje 75 miliona KM, što predstavlja razliku naplaćene u odnosu na pripadajuću taksu, koja je trebala biti uplaćena BHRT-u. Radio-televizija Federacije BiH duguje BHRT-u oko 15 miliona za pružene usluge.

– RTRS u potpunosti ignoriše zakonsku obavezu raspodjele prihoda od prikupljene RTV takse, i od sredine 2017. godine na račun BHRT-a nije uplatio ni jednu konvertibilnu marku. RTV taksa u Federaciji BiH naplaćuje se samo na prostoru na kojem JP EP BiH vrši naplatu isporučene električne energije – ističu iz BHRT-a i dodaju da BHRT nema uticaja na prikupljanje prihoda, jer to nadležnost entitetskih servisa.

Također, rečeno je da poseban problem predstavlja fluktuacija kadrova. Dvije trećine zaposlenih, koje čine tehničko osoblje i snimatelje, plaćeni su ispod 800 KM mjesečno. Novinarski kadrovi zarađuju nešto iznad prosjeka u Federaciji što dovodi do odljeva kadrova.

Upravni odbor i Manadžement BHRT-a pozivaju domaće vlasti i međunarodnu zajednicu da se trajno riješi finasiranje javnih RTV servisa u skladu sa preporukama EU budući da, kako kažu, prijeti opasnost da BiH ostane bez javnog televizijskog servisa koji pokriva cijelu zemlju.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU