Biber: Predstavnici sindikata i poslodavaca trebaju sjesti i razgovarati o minimalnoj plaći

Radna grupa sačinjena od predstavnika sindikata u FBiH i Udruženja poslodavaca FBiH treba da razgovara o nacrtu zakona o minimalnoj plaći u FBiH koji je predložila Vlada Federacije BiH, tačnije Federalno ministarstvo finansija, rekao je za Faktor Edhem Biber, predsjednik Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) za teritorij Federacije BiH.

To je zaključak sa posljednje sjednice ESV-a koja je održana 13. aprila.

Ministarstvo finansija iznijelo svoj prijedlog

Objašnjava kako je na toj sjednici trebalo da se govori o nacrtu zakona o minimalnoj plaći, ali nije jer, kako su konstatovali članovi ESV-a, Vlada FBiH nije na vrijeme poslala materijale predstavnicima sindikata i poslodavaca, a zbog čega je ova tačka skinuta sa dnevnog reda.

– Narednu sjednicu ESV-a bismo trebali imati najkasnije za dvije sedmice i do tada vam ne mogu ništa reći. Jeste od ranije uvjet federalnih parlamentaraca da se sa fiskalnim zakonima (zakon o doprinosima i zakon o porezu na dohodak) u Parlamentu FBiH razmatra i zakon o minimalnoj plaći.

Federalno ministarstvo finansija je na posljednjoj sjednici ESV-a iznijelo svoj prijedlog minimalne plaće, ali ništa više vam ne mogu reći – kazao nam je Adnan Muminović, vanjski ekonomski savjetnik u Uredu premijera Federacije BiH.

Na nedavnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na dnevnom redu su se našle izmjene Zakona o doprinosima, Zakona o porezu na dohodak i Nacrt zakona o minimalnoj plaći od 1.000 KM. Sve tri tačke su skinute sa dnevnog reda i dato je u obavezu Vladi FBiH da utvrdi zakon o minimalnoj plaći, a koji će se prethodno dogovoriti na Ekonomsko-socijalnom vijeću.

Edhem Biber, predsjednik ESV za teritorij FBiH, kaže da se prije donošenja zakona o minimalnoj plaći mora izmijeniti nekoliko zakona.

“Prijedlog je 70 posto od prosječne plaće u FBiH”

– Jedan od njih je Zakon o radu. Neophodno je stvoriti ambijent da taj zakon bude pravno valjan. Kada bi se usvojio samo zakon o minimalnoj plaći bez izmjene ostalih zakona, on ne bi proizvodio nikakvo pravno dejstvo i bio bi lako oboriv na Ustavnom sudu jer nisu ispoštovane procedure.

Što se tiče iznosa minimalne plaće koji je predložilo Federalno ministarstvo finansija, to je 70 posto od prosječne plaće u FBiH, u bruto iznosu. I zakon o minimalnoj plaći bi važio od 1. januara 2023. godine. Sada na snazi imamo Odluku Vlade FBiH o minimalnoj plaći, a koja iznosi 543 KM – govori Biber i dodaje:

– Poslodavci i sindikalci trebaju sjesti i razgovarati o minimalnoj plaći. Još nisam obaviješten kada bih trebao zakazati narednu sjednicu ESV-a o minimalnoj plaći.

Faktor

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU