BiH dobila oznaku #SafeTravel destinacije – TNTPortal

U saopćenju je navedeno da je zemlja suočena s teškim stanjem u pogledu porasta broja oboljelih od COVID-19 i teškom ekonomskom situacijom za sve privredne subjekte u turizmu, kao i druge zemlje koje su u sličnoj situaciji.

Budući da taj sektor bilježi značajan postotak radne snage, kako je saopćeno, potrebno je zaštititi sve turističke radnike i njihove porodice, kao i domaće i međunarodne turiste, a to se postiže, između ostalog, usvajanjem preporuka svjetske organizacije koja je lider u turizmu.

Istaknuto je da dobivanjem međunarodne oznake #SafeTravel destinacije BiH pokazuje odlučnost da se pozicionira na međunarodnom tržištu i prati svjetske turističke trendove. To je prvi, ali ključni korak u postizanju oporavka turističke industrije i vraćanju povjerenja međunarodnim putnicima u sektor turizma.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma zahvalilo je USAID-ovom projektu „Turizam“ na pomoći koju je pružio entitetskim vladama, Brčko Distriktu BiH i Vijeću ministara BiH na izradi, razvijanju i usvajanju neophodnih protokola kojim je omogućeno dobijanje te oznake.

U narednom periodu planirano je stvaranje pretpostavki da svi članovi turističkog sektora, odnosno uposlenici, budu osposobljeni za rad u skladu s protokolima.

Iz Federalnog ministarstva pozivaju poslodavce i uposlenike iz industrije turizma da pohađaju kurseve vezane za Covid vodič i protokol Svjetskog vijeća za turizam i putovanja, koje je razvio USAID-ov „Turizam“, a koji su u skladu s našim zdravstvenim i sigurnosnim protokolima, te međunarodnom oznakom o sigurnom putovanju.

Federalno ministarstvo napominje da je osim dobijanja te oznake potrebno da se zaposlenici u turizmu razumiju, a kompanije posluju u skladu s dobivenom oznakom, saopćeno je iz ovog ministarstva, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(FENA)

Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU