-1.1 C
Sarajevo
Utorak, 31 siječnja, 2023

BiH među vodećim proizvođačima falsifikovane robe u EU

Bosna i Hercegovina se našla u zvaničnim statistikama zemalja odakle potiče krivotvorena roba u Evropskoj uniji, javlja Deutsche Welle (DW).

Specijalnost joj je falsifikovana ambalaža, a evropski carinici su prošle godine zaplijenili robu u vrijednosti od 740 miliona eura.

Najviše zaplijenjene robe, 27 miliona artikala koji su kršili prava intelektualnog vlasništva, iz Kine je.

Vrijednost zaplijenjene krivotvorene robe, koju su zaplijenili evropski carinici je 2018. godine za 160 miliona eura veća u odnosu na 2017. godinu.

Kina je i dalje na prvom mjestu. Nako Kine, sa velikom distancom su Bosna i Hercegovina, kineski region Hongkong i Kambodža.

Evropski policajci su najviše zaplijenili cigareta (15 %), a nakon toga slijede igračke (14%). Krivotvoreni alkohol je najčešće dolazio iz Sjeverne Makedonije, jer je iz te zemlje stiglo više od 60 posto falsifikovanih alkoholnih pića, dok je Turska bila najvažnija zemlja porijekla parfema i kozmetičkih proizvoda.

Krivotvoreni računari i računarska oprema su najčešće dolazili iz Indije, cigarete iz Kambodže, a falsifikovana ambalaža iz Bosne i Hercegovine.

Udruženje za zaštitu proizvoda i brendova, u okviru kojeg djeluju Njemačka industrijska i privredna komora i Udruženje njemačke industrije, navodi da su „crni” brojevi daleko veći.

  Isplata aprilskih penzija u srijedu 5. maja

Predsjednik Udruženja Volker Bartels kaže da se „borba protiv krivotvorenih proizvoda i brendova mora voditi na drugim nivoima kao bi se otežala njihova proizvodnja i prodaja.”

Važno polazište za tu borbu je veliki broj platformi na internetu preko kojih se i prodaje najveći dio krivotvorenih proizvoda.

„Sa nekoliko klikova i bez većih kontrola možete doći do nekoliko miliona potencijalnih kupaca kojima često nije jasno odakle proizvodi i dolaze”, kaže Bartels.

federalna.ba/Onasa

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU