‘BiH neće biti sabiralište migranata’

Zbog carinskih barijera na granicama zemalja regiona trgovci su prošle godine izgubili 26 miliona sati u čekanju i to treba zabrinuti čitav region, izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić.

Zvizdić je nakon 174. Sjednice Vijeća ministara BiH, odnosno 25. od održanih opštih izbora u zemlji kazao da to tijelo uprkos različitim pritiscima uspijeva održati ritam zasjedanja i usvajanja koji su bitni za kredibilitet BiH. 

Tokom današnje sjednice usvojen je, između ostalog, Izvještaj sa pregovora za zaključivanje Dodatnog protokola 6 Sporazuma o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini između strana CEFTA-e. 

“Ovo pokazuje našu potpunu posvećenost da u potpunosti poštujemo norme, standarde i procedure iz Međunarodnog sporazuma CEFTA-e, što nije slučaj u našem regionu imajući u vidu uvedene takse od strane Kosova prema BiH”, rekao je Zvizdić. 

Dodao je da je Vijeće ministara BiH u posljednjih sedam mjeseci detektovalo 11 carinskih barijera između BiH i Srbije. 

“U međuvremenu smo riješili njih devet, ali interesantno je da se nove carinske barijere iznova kreiraju. Zbog toga podsjećam na jednu zabrinjavajuću činjenicu da su u prošloj godini na našim graničnim prelazima na Zapadnom Balkanu naši trgovci izgubili 26 miliona sati u čekanju. To je nešto što treba da zabrine čitav region i to je nešto o čemu ćemo razgovarati i na predstojećem samitu i drugim sastancima kada govorimo o kreiranju jedinstvenog ekonomskog prostora na području Balkana”, poručio je Zvizdić. 

Na sjednici je, između ostalog usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sistemu državne pomoći u Bosni i Hercegovini i on je sada u potpunosti usklađen sa pravnom stečevinom EU. 

“U ovom trenutku imamo dobro struktuiran Zakon o sistemu državne pomoći s vrlo jasnim pravnim normama i procedurama koje su podržane od strane preporuka koje smo dobili iz EU”, rekao je Zvizdić. 

Vijeće ministra BiH je na današnjoj sjednici usvojilo i Nacrt memoranduma o razumijevanju između Vlade Ruske Federacije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u oblasti ekonomske saradnje na tržištima trećih zemalja. 

Usvojen je i Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o održavanju i rekonstrukciji cestovnih međudržavnih mostova. 

“Njih je 12, pri čemu će Republika Srbija preuzeti održavanje i rekonstrukciju sedam međudržavnih mostova, a BiH pet mosta u ukupnom iznosu od četiri miliona konvertibilnih maraka”, rekao je Zvizdić. 

Jedna od centralnih tema današnje sjednice bila je migrantska situacija u zemlji, a Vijeće ministara BiH donijelo je nekoliko zaključaka za rješavanje krize. 

Vijeće ministara BiH je zatražilo da se prema Predsjedništvu BiH uputi hitna odluka o angažovanju inžinjerskih jedinica Oružanih snaga BiH za zaprečavanje lokacija koje koriste migranti za nelegalan prelazak granice. 

Jedan od zaključaka je i finalizacija sporazuma o saradnji MUP-ova zajedno s Graničnom policijom u smislu ispomoći određenog broja policajaca. Istakao je da su ministar sigurnosti i ministar vanjskih poslova BiH dobili zadatak da se formiraju zajednički timovi između GP BiH i graničnih policija Srbije i Crne Gore koji bi patrolirali i zajedno radili na sprječavanju ilegalnog ulaska migranata u BiH. 

“Ne postoje ti novci koji nam mogu ponuditi da BiH bude sabiralište migranata. Naši kapaciteti su poznati, te kapacitete nekad prekoračimo, ali ih stalno pratimo. BiH neće biti sabiralište migranata”, kazao je Zvizdić. 

Zvizdić je kazao da Vijeće ministara nije danas razgovaralo o Prijedlogu odluke o privremenom finansiranju institucija BiH zbog neprisustva ministra finansija i trezora Vjekoslava Bevande, ali je potvrdio da zbog toga neće doći do prekida budžetskog finansiranja i uposlenika institucija. 

“Do toga neće doći sigurno jer je takvo nešto regulisano Ustavom BiH i Zakonom o finansiranju institucija BiH. To je ustavni princip i ne može doći do blokade finansiranja institucija i njihovih zaposlenih”, kazao je Zvizdić. 

Pozvao je i na što prije formiranje Vijeća ministara BiH, ali je naglasio da to neće biti moguće bez poštivanja odluka i predaje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP). 

“Pozivam da poštujemo vladavinu zakona. Od momenta kada to odlučimo Vijeće ministara može biti formirano u narednih 10 ili 15 dana. Neće se desiti situacija da formiramo Vijeće ministara, a da ćemo zaboraviti ANP”, izjavio je Zvizdić. 

federalna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU