20 C
Sarajevo
Četvrtak, 8 lipnja, 2023

BiH/ Svako peto dijete socijalno je ugroženo

Alarmantan je broj maloljetnih korisnika socijalne zaštite u BiH. Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, u našoj zemlji je 130.000 maloljetnika koji koriste neki vid socijalne zaštite.

Oni su surova realnost BiH. U prvom redu, korisnici su dječijih doplataka, a nerijetko ih smještaju u domove ili hraniteljske porodice. Razlozi su brojni – siromaštvo, nebriga porodice, a i države, piše federalna.ba

“Svako peto dijete – to je alarmantan podatak. On ne govori samo o siromaštvu koje je podloga i drugim problemima koji se javljaju, nego govori o stanju u porodicama koje je vrlo teško. Alkoholizam i psihoaktivne supstance su uzrok 80 posto nasilja u porodici”, navodi Đana Lončarica, dječija i adolescentna psihoterapeutkinja.

Glasnogovornica Agencije za statistiku BiH Mirsada Adambegović kaže kako je se u 2018. u odnosu na 2017. godinu opet bilježi porast za nešto više od 2.000 korisnika socijalne zaštite.

Više je od 2.000 djece koje roditelji zanemaruju ili zlostavljaju, a 7.000 čiji je razvoj ometen porodičnim problemima. Uloga države je minimalna, a prevencije nema.

“Nažalost, BiH malo toga čini, uglavnom se bavi onim problemima koji su eskalirali, koji su su u podmakloj fazi. Trebaju postojati mjere podrške porodici, ne samo materijalne nego i stručne”, upozorava Miroslav Jurešić, pomoćnik ministra rada i socijalne politike FBiH.

Mjere podrške svedene su tek na isplate dječijih doplataka. Podrška se razlikuje od kantona do kantona. Više od 58.000 djece u FBiH ostvarilo je pravo na dječiji doplatak. U KS-u dobiju 50 maraka, u ZDK-u 20, a u USK-u ne dobiju ni marku. Rješenja nema. U parlamentarnoj proceduri je zakon o podršci porodicama sa djecom.

“Većina prava proizlazi iz federalnog zakona. Zbog ovakvog uređenja kakvo jeste u BiH, nažalost, imamo sistem socijalne zaštite koji je pun diskiriminacije”, objašnjava Mirnes Telalović, predsjednik Udruženja socijalnih radnika u FBiH.

Kako nema podrške entiteta i prevencije, sve oči su uprte u centre za socijalni rad, koji su prepušteni sebi. Odgovornost imaju, ali ne i nadležnost. Zbog toga mnoga djeca isključena iz socijalnih i društevnih aktivnosti svoj put pronalaze u vršnjačkom nasilju ili kriminalu.

“Dijete je odraz čovjeka i briga za dijete predstavlja brigu za društvo u cjelini. Nema zdravog društva bez zdravog pojedinca”, ističe Lončarica.

Kako nema adekvatne reakcije, djeca pogođena siromaštvom, bez svijetle budućnosti, bit će samo još jedan socijalni slučaj u evidenciji.

 

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU