Bivši ministar MUP-a TK pravosnažno osuđen na 10 mjeseci zatvora

Kantonalni sud Tuzla je donio osuđujuću pravosnažnu presudu za bivšeg ministra MUP-a TK Sulejmana Brkića i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci zbog krivičnog djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

On je osuđen na pomenutu kaznu zatvora zbog toga što je svjesno iskorištavao službeni i uticajni položaj ministra u MUP-u TK, u periodu od avgusta 2019. do februara 2020. godine. te više puta protivzakonito posredovao i uticao na tadašnjeg direktora, a kasnije i v.d direktora Uprave policije TK, da izvrše službene radnje koje ne bi smjeli izvršiti a vezano za interno preraspoređivanje većeg broja višerangiranih policijskih službenika u MUP-u TK iako je znao da u skladu sa zakonima o unutrašnjim poslovima i o policijskim službenicima TK Uprava policije ima operativnu samostalnost i da isključivo direktor Uprave policije odlučuje o tome. Takve zahtjeve su i tadašnji direktor i v.d direktor odbili, budući da su izlazili van ovlaštenja ministra i suprotni su propisima o internom raspoređivanju službenika u policijskom organu.

Pravosnažnom presudom Brkić je oslobođen optužbe za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, te Kantonalni sud Tuzla, za razliku od prvostepene presude, nije izrekao osuđenom ni sigurnosnu mjeru zabrane vršenja dužnosti ministra na nivou FBiH, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU