(VIDEO) Bivši policajac zatečen s pištoljem

Pronalazak oružja kod bivšeg policajca i pijani vozač samo su neke od situacija s kojima se ekipa „Avaza“ susrela u smjeni s pripadnicima Specijalne policijske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), kojima su asistirale i kolege iz policijskih stanica Crkvice i Centar, prenosi avaz.

Prazne kutije

Početna tačka bila nam je zgrada Centra za obuku policajaca. Senaid Hasić, komandir Specijalne policijske jednice MUP-a ZDK, upoznaje timove s planiranim aktivnostima.

– Najprije ćemo napraviti pješačko patroliranje na potezu Bosanka – Carina. U patroliranje uključiti i dva psa za javni red i mir. Ako bude sumnjivih osoba, kontrolirati ih. Drugi zadatak radimo sa stanicom Crkvice, na lokalitetu Ušće, gdje će se raditi kontrola vozila, vozača i sumnjivih osoba u njima – pojašnjava Hasić.

Na putu prema gradu nailazimo na saobraćajnu nesreću u Crkvicama. Srećom, nije bilo povrijeđenih. Nastavljamo dalje. Uslijedilo je pješačko patroliranje. Na ulicama grada čelika, uglavnom, tinejdžeri. Sve je uredno.

Odlazimo na lokalitet Ušća, gdje stanica Crkvice zaustavlja vozila. Interesantno je da su za volanima bile uglavnom pripadnice ljepšeg spola. Policajci nisu padali na šarm dama te su neke prekršajno sankcionirane. Tako je Zeničanka u Renaultu, koja nije marila za pješaka na prijelazu, lakša za 50 KM, a dobila je i kazneni bod.

Policajci zaustavljaju i Mercedes u kojem se nalaze tri Zeničanina. U prtljažniku se nalazi pedesetak praznih kutija cigareta. Odlučuju ih pregledati. Ne pronalaze ništa nedozvoljeno. Vozača alkotestiraju, ali je bio u granicama dozvoljenog.

Nailazi ponovo Mercedes, ovog puta sa stranim registarskim oznakama. Za upravljačem – Zeničanka. Provjerom je utvrđeno da voli pritisnuti papučicu gasa. Naime, ima dvije kazne zbog prekoračenja brzine, i to u Šijama kod Tešnja, kada je vozila 78 kilometara na sat, te u mjestu Poljice kod Maglaja, gdje je upravljala 83 kilometra na sat. Uručuju joj kazne.

Zaustavljaju i Golf. Kod vozača pronalaze pištolj sa šaržerom. Provjerama je utvrđeno da vozač ima dozvolu, ali je izrevoltiran rigoroznom kontrolom.

– Radio sam i ja u specijalnoj, ne znam čemu ovo – jada se on.

Kontrola vozila

Mijenjamo lokaciju. Ovog puta s Policijskom stanicom Centar zaustavljamo vozila kod Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”. Nekoliko zaustavljenih vozača podvrgnuto je alkotestiranju, ali su se pojavljivale nule na alkotestu. Nedugo poslije odlazimo na Carinu. Prilično mirna noć. Urijetko naiđe neki automobil. Zaustavljaju supružnike u Renaultu. Alkotestiranjem vozača utvrđeno je 1,11 promila alkohola u krvi.

Epilog – nesavjesni vozač isključen je iz saobraćaja, dobio je prekršajni nalog od 100 KM, mjesec dana zabrane upravljanja vozilom i dva kaznena boda. Vidno zbunjen, vozač je pitao policajce može li on pomjeriti negdje vozilo, što mu nisu dozvolili.

– Dobro, hvala vam. Supruga nema vozačku, kćerka ima, ali… Šta da radim, ne mogu ostaviti automobil ovdje. Ništa, zvat ćemo taksi – rekao je Zeničanin.

Dva početnika bez oznake

Vozači Opela i Mercedesa kažnjeni su u kontrolama zbog neisticanja oznake P. Oni su i alkotestirani, ali nisu bili pijani.

Na konstataciju policije da su dužni istaći oznaku P, nisu dali objašnjenje zbog čega, iako su upoznati s pravilima, na automobilima nemaju oznaku da su početnici u saobraćaju.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU