Blatter: Odabir Katara za domaćina je bila greška

Bivši predsjednik FIFA-e Sepp Blatter izjavio je da je odluka o dodjeljivanju organizacije Svjetskog fudbalskog prvenstva 2022. godine Kataru bila “greška”.

Blatter je bio predsjednik svjetske kuće fudbala kada je Katar odabran za domaćina 2010. godine. Zalivska država je kritikovana zbog odnosa prema istopolnim vezama, ljudskim pravima i radnicima migrantima.

“Ta zemlja je premala. Fudbal i Svjetsko prvenstvo su preveliki za nju”, rekao je Blatter švajcarskom listu “Tages einzeiger”.

Svjetsko prvenstvo u Kataru, prvo koje će biti održano na Bliskom istoku u istoriji ovog takmičenja dugoj 92 godine, trajaće od 20. novembra do 18. decembra.

Blater je rekao da je FIFA prilagodila kriterijume za odabir domaćina 2012. godine, nakon što su izražene primjedbe povodom odnosa prema radnicima migrantima koji grade stadione za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

“Od tada se uzimaju u obzir stanje u društvu i ljudska prava”, rekao je Blatter, prenosi BBC.

Blatter je proveo 17 godina kao predsjednik FIFA-e, a bio je primoran da se povuče 2015. godine povodom optužbi o nelegalnom transferu dva miliona švajcarskih franaka bivšem predsjedniku UEFA-e Michelu Platiniju, koji je tada morao da napusti čelnu poziciju u evropskoj kući fudbala. (federalna.ba)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU